Je kind precies vertellen wat hij wel of niet moet doen: bij blogger Jorrie Varney werkte het niet. Nu laat ze haar kinderen zelf keuzes maken. En dat had ze veel eerder moeten doen.
Lees verder onder de advertentie
‘Zolang ze niemand kwaad doen, zijn zij de baas’, schrijft ze op Scary Mommy.
Waarom
Voordat Jorrie kinderen kreeg, wist ze precies wat voor moeder ze later zou zijn. ‘Ik zou mijn kinderen alles vertellen wat ze moesten weten’, zegt ze, ‘en ze zouden me blindelings volgen. Omdat ze kinderen waren en niet beter wisten.’ Inmiddels heeft ze ontdekt dat het zo niet werkt. ‘Kinderen willen antwoord op maar één vraag: waarom? Ze willen altijd weten waarom ze iets niet kunnen doen.’
Jorrie realiseerde zich vrij snel dat ze twee miniatuurversies van zichzelf op de wereld had gezet. ‘Mijn kinderen hebben allebei een sterke wil en zijn onafhankelijk. Ik probeerde ze zover te krijgen dat ze deden wat ik wilde. Ik was steeds bezig hun gedrag te veranderen en zorgde er onbedoeld voor dat ze hun grenzen verlegden. Tot ik me afvroeg hoe ík in een vergelijkbare situatie behandeld zou willen worden.’ En daarop besloot ze het anders te doen. ‘Ik begon mijn kinderen keuzes te geven in plaats van gewoon ‘nee’ te zeggen. Ik legde uit wat er zou gebeuren met elke mogelijke keuze en liet ze vervolgens zelf beslissen. Negen van de tien keer maakten ze een goede keuze.’
Lees verder onder de advertentie
‘Laat ze zichzelf zijn’
Jorrie ziet zichzelf heus niet als een expert. ‘Ik weet ook niet hoe ik een ‘goede ouder’ moet zijn, maar deze manier van opvoeden werkt in mijn gezin. Ik moet mijn kinderen niet vertellen wat ze moeten doen en hoe ze dat moeten doen. Ik wil ze helpen uitgroeien tot goede mensen, met respect en liefde voor anderen. Wat is dan een betere manier dan zelf het goede voorbeeld geven?’ Maar makkelijk is dat niet, zegt ze. ‘Ik kruip nog steeds ineen als ze een zwembril willen dragen in de supermarkt. Maar ik laat ze. Zolang ze niemand kwaad doen, zijn zij de baas. Ik wil niet dat ze mij zijn, maar zichzelf.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.