‘Ik baal ervan dat mijn man honderden euro’s uitgeeft aan vuurwerk’

27.12.2022 11:57
kosten vuurwerk oud en nieuw Beeld: Shutterstock

Zin in oud en nieuw? Deze moeders slaan liever even over. En daar hebben ze allemaal hun eigen redenen voor.

Lees maar.

Niks met oud en nieuw

  • Meike: ”Oud en nieuw is echt zo’n feest waardoor ik me oud en uitgerangeerd voel. Elk jaar in oktober wil ik al allemaal kaarten kopen voor hippe feesten – just like the old days toen ik standaard doorging tot in de ochtend -maar uiteindelijk doe ik het niet en eindigen we altijd bij de buren op de bank met de babyfoon op tafel en de oudejaarsconference op tv en voel ik me bejaard.”
  • Janine: ”Ik vind het tegenwoordig al heel wat als ik tot half elf wakker kan blijven, dus oud en nieuw beschouw ik als een opgave.”
  • Ellen: ”Vijf jaar geleden vierden we oud en nieuw bij een collega van mijn man en zijn gezin, die je inmiddels in het beste geval ‘goede kennissen’ zou kunnen noemen. Wat mij betreft was het eenmalig, maar het jaar erop zei mijn man weer ja en nu zit ik met een traditie (hun woorden) waar ik heel ongelukkig van word, maar het is ook voor dit jaar alweer toegezegd. Mijn zoon heeft he-le-maal niks met hun twee dochters, ik ben binnen vijf minuten ook wel uitgepraat. Het wordt een lange avond.”
  • Larissa: “Hebben we net de kerstdagen overleefd, moeten we met oud en nieuw alwéér naar mijn schoonfamilie. Want: dat doen we elk jaar. Lijkt mij een reden om eens iets anders te doen, maar bij mijn schoonmoeder moet alles tijdens de feestdagen precies zoals gaan als altijd. Twee jaar geleden waren we er zo klaar mee dat we lekker een vakantie hadden geboekt. Ze heeft er tot ver in februari over lopen pruilen, dus dat doen we maar niet meer.”

Lees ook: Eerste oud en nieuw als moeder: ‘Moet ik voor of na twaalf uur naar huis?’

  • Jitske: “We vieren oud en nieuw altijd met mijn broer en schoonzus. Echt gezellig, maar het zijn van die plakkers die zelfs als je ze niks meer aanbiedt nog drie uur blijven zitten en vier keer aankondigen dat ze weggaan maar dan niet gaan. Het enige wat ik na half 1 doe, is uitrekenen hoe lang ik nog kan slapen en met twee kinderen die standaard om 5.30 wakker zijn, is dat bedroevend weinig.”
  • Zoë: “Ik wilde mijn twee dochters van vijf en drie eigenlijk gewoon om half acht in bed stoppen, en alleen de oudste wakker maken om naar het vuurwerk te kijken. Maar nu heeft mijn moeder ze beloofd dat ze mogen opblijven en krijg ik ze natuurlijk nooit in bed. Alleen weet zij nog niet hoe explosief de combinatie moe, opgefokt en te veel suiker uitpakt bij mijn kinderen.”
  • Sylvia: “Dit jaar ben ik gescheiden en mijn ex ‘heeft ze’ met Oud en nieuw. Ik vier het met lieve vrienden, maar dat ik mijn zoon en dochter niet bij me heb als het nieuwe jaar begint, overschaduwt voor mij het hele feest.”
  • Hanneke: “Heb ik eindelijk kaartjes voor het feest waar ik al jaren een keer naartoe wil – en waarvoor ik ook al jaren achter het net vis – kan ik niemand vinden om op mijn kinderen te passen. Zelfs mijn ouders hebben plannen, terwijl die zelden de deur uitgaan.”
  • Lies: “Ik houd helemaal niet van vuurwerk, mijn man is er van kinds af aan dol op. Elk jaar hebben we dezelfde ruzie: waarom slaat hij in vredesnaam meer dan driehonderd euro – drie-hon-derd euro! – stuk op dat vreselijke spul?! En nu onze kinderen groter worden komt daar een nieuw discussiepunt bij. Ik vind sterretjes wel feestelijk genoeg, mijn man laat onze zoons van acht en tien rustig helpen met vuurpijlen afsteken.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.