kinderen-vuurwerk-moet-je-weten

Jaarlijks belanden dik tweehonderd mensen in Nederland op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Meer dan de helft van deze slachtoffers is minderjarig. Des te belangrijker dus om je kind en jezelf met oud en nieuw goed te beschermen.

"Iedereen die rond de jaarwisseling naar buiten gaat, zou een vuurwerkbril moeten opzetten", zei Laura Raimondo, woordvoerder van het Oogfonds eerder tegen Kek Mama. 
 

Omstander

"Want mensen onderschatten hoe heftig oogletsel door vuurwerk kan zijn", vertelde ze verder. "Ik sprak ooit een jongen die toen hij éven naar buiten liep om iets uit te auto te pakken, een babypijltje in zijn oog kreeg. Hij moest maar liefst honderd keer behandeld worden in het ziekenhuis. Je loopt dus niet alleen gevaar als je zélf vuurwerk afsteekt: meer dan de helft van de slachtoffers is omstander." 
 

Lees ook
7x de mooiste steden om Nieuwjaar te vieren >

Article continues after the ad

 

Risicogroep

Vooral bij tieners valt nog veel winst te behalen als het gaat om veilig vuurwerkgebruik: ze vinden een vuurwerkbril niet stoer, willen indruk maken op hun vriendjes en houden zich niet aan de afgesproken afsteektijden. Raimondo: "Deze jongeren vormen de grootste risicogroep en daar moeten wij ons goed op richten." 
 

Tips

Om het vuurwerkgebruik van je kind zo goed mogelijk te controleren, heeft Raimondo nog enkele tips:
1. Oogletsel treft jong en oud, dus geef niet alleen je kind een beschermbril, maar zet er zelf ook een op.
2. Blijf erbij als je kind naar buiten gaat of vuurwerk afsteekt. Niet alleen tijdens, maar ook de dag na de jaarwisseling. Want ook dan vallen er nog veel slachtoffers.
3. Leg kinderen uit wat de gevaren van vuurwerk of kindervuurwerk (mag worden afgestoken vanaf 12 jaar) zijn, zodat ze het zelf ook begrijpen. Je krijgt maar twee ogen: wees daar zuinig op.

 

Gratis vuurwerkbril

Om ervoor te zorgen dat mensen hun ogen zo goed mogelijk beschermen, deelt Pearl Opticiens ook dit jaar weer gratis vuurwerkbrillen uit. Haal ze op bij een van de Pearle-winkels bij jou in de buurt. Wees er snel bij, want op = op.

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >