Huizenruil-drama: ‘Overal lag zooi en de natte was hing er nog’

14.08.2022 12:43
huizenruil-drama vakantie natte was Beeld: Unsplash

Een paar weken in een ander huis, genieten van een vakantie terwijl iemand anders op jouw huis let. Zeker, een huizenruil is ideaal, maar bij deze moeders ging het niet helemaal goed.

Yvette (39), moeder van Lisa (11), Gwen (8) en de tweeling Joris en Pepijn (4)

“Wij doen al jaren aan huizenruil en dat gaat eigenlijk altijd goed. Behalve die keer dat we ruilden met een gezin uit Frankrijk. Tijdens de video call vooraf hadden we een leuke klik. Maar toen we na een dag rijden de deur van hun huis openden, werden we door een muffe walm verwelkomd.

De woonkamer stond vol met bouwwerken van kartonnen dozen, er lagen vieze dekens over de banken, de wasmand stroomde over, de bedden waren niet opgemaakt en er was niet voldoende schoon beddengoed te vinden. De hele keuken plakte en schoonmaakmiddelen waren onvindbaar. Dus die ben ik bij de supermarkt gaan halen, zodat we een poging konden wagen de boel enigszins te fatsoeneren.

De grote schoonmaak

Toen we een paar uur later de jongens op bed wilden leggen, ontdekten we dat er een bed te weinig was. Hiermee was de maat vol. Dus appten we subtiel met de eigenaar, die inmiddels in ons superschone huis in Nederland zat. We hebben hen drie dagen de tijd gegeven ons huis te verlaten en vroegen onze buren ondertussen een oogje in het zeil te houden. Zelf zijn we de volgende ochtend naar een kasteeltje in de buurt vertrokken.

Na twee nachten waren we weer thuis, de gasten waren gelukkig weg. We zijn meteen aan een grote schoonmaak begonnen. Het idee dat deze vieze mensen in ons huis hadden gezeten, ik krijg er nog de rillingen van.”

Lees ook – Deze vakanties liepen uit op een ramp: ‘Na vijftienhonderd kilometer rijden moesten we ons hullen in regencapes’ >

Toch maar een hotel

Ingrid (41), moeder van Bart (12), Liene (10) en Gijs (5):

“Via een gerenommeerde huizenruilsite boekten we een appartement in Hamburg. De profielfoto van het gezin gaf ons een goed gevoel, ze zagen er betrouwbaar uit. Op de foto’s was te zien dat hun appartement vrij eenvoudig was, maar luxe is voor ons niet belangrijk. Zij hoefden die week overigens niet in ons huis.

“We konden de gaten en schimmelvlekken in de matrassen zien”

Toen we ’s avonds aankwamen, waren we alle vijf flabbergasted. Overal lag zooi van hun kinderen, de natte was hing aan een rek dat de hele woonkamer in beslag nam. Vieze was in de open wasmand, onder de eettafel lag een berg kruimels. Omdat de bedden niet waren opgemaakt, konden we de gaten en schimmelvlekken in de matrassen zien. Wij zijn echt niet moeilijk, maar hier wilden we geen van allen slapen. We hebben de deur achter ons dichtgetrokken en een hotel geboekt.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.