Een paar weken in een ander huis, genieten van een vakantie terwijl iemand anders op jouw huis let. Zeker, een huizenruil is ideaal, maar bij deze moeders ging het niet helemaal goed.
Lees verder onder de advertentie
Yvette (39), moeder van Lisa (11), Gwen (8) en de tweeling Joris en Pepijn (4)
“Wij doen al jaren aan huizenruil en dat gaat eigenlijk altijd goed. Behalve die keer dat we ruilden met een gezin uit Frankrijk. Tijdens de video call vooraf hadden we een leuke klik. Maar toen we na een dag rijden de deur van hun huis openden, werden we door een muffe walm verwelkomd.
Lees verder onder de advertentie
De woonkamer stond vol met bouwwerken van kartonnen dozen, er lagen vieze dekens over de banken, de wasmand stroomde over, de bedden waren niet opgemaakt en er was niet voldoende schoon beddengoed te vinden. De hele keuken plakte en schoonmaakmiddelen waren onvindbaar. Dus die ben ik bij de supermarkt gaan halen, zodat we een poging konden wagen de boel enigszins te fatsoeneren.
De grote schoonmaak
Toen we een paar uur later de jongens op bed wilden leggen, ontdekten we dat er een bed te weinig was. Hiermee was de maat vol. Dus appten we subtiel met de eigenaar, die inmiddels in ons superschone huis in Nederland zat. We hebben hen drie dagen de tijd gegeven ons huis te verlaten en vroegen onze buren ondertussen een oogje in het zeil te houden. Zelf zijn we de volgende ochtend naar een kasteeltje in de buurt vertrokken.
Lees verder onder de advertentie
Na twee nachten waren we weer thuis, de gasten waren gelukkig weg. We zijn meteen aan een grote schoonmaak begonnen. Het idee dat deze vieze mensen in ons huis hadden gezeten, ik krijg er nog de rillingen van.”
Ingrid (41), moeder van Bart (12), Liene (10) en Gijs (5):
“Via een gerenommeerde huizenruilsite boekten we een appartement in Hamburg. De profielfoto van het gezin gaf ons een goed gevoel, ze zagen er betrouwbaar uit. Op de foto’s was te zien dat hun appartement vrij eenvoudig was, maar luxe is voor ons niet belangrijk. Zij hoefden die week overigens niet in ons huis.
“We konden de gaten en schimmelvlekken in de matrassen zien”
Lees verder onder de advertentie
Toen we ’s avonds aankwamen, waren we alle vijf flabbergasted. Overal lag zooi van hun kinderen, de natte was hing aan een rek dat de hele woonkamer in beslag nam. Vieze was in de open wasmand, onder de eettafel lag een berg kruimels. Omdat de bedden niet waren opgemaakt, konden we de gaten en schimmelvlekken in de matrassen zien. Wij zijn echt niet moeilijk, maar hier wilden we geen van allen slapen. We hebben de deur achter ons dichtgetrokken en een hotel geboekt.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.