Malu staat zo’n twee jaar ingeschreven als stamceldonor als ze eind december wordt opgeroepen als mogelijke match. Na intensieve medische keuringen en de daadwerkelijke ingreep, hoort ze afgelopen week voor wie haar stamcellen bedoeld zijn: een jongetje van nog geen jaar oud.
Lees verder onder de advertentie
‘En dat slaat in als een bom. Helemaal omdat ik een paar weken geleden nog twijfel om überhaupt te doneren. Heb ik wel tijd voor al die onderzoeken? Krijg ik last van bijwerkingen van de beenmergpuncties? Gaat mijn kind er niet onder lijden? En durf ik dat eigenlijk wel, onder narcose gaan? Na een week vol slapeloze nachten besluit ik het toch te doen. Degene die nu ergens op de wereld wacht op een laatste sprankel hoop, is immers ook iemands vader, moeder, broer, zus, zoon of dochter.
Lees verder onder de advertentie
Een baby
Maar als ik nog geen uur na de ingreep (die gelukkig enorm is meegevallen) in het ziekenhuisbed te horen krijg dat mijn stamcellen worden gebruikt voor een baby, een jongetje dat nota bene net zo oud is als mijn eigen zoon, ben ik zó blij dat ik uiteindelijk heb doorgezet. Want hoe intens je het iedereen ook gunt, dat ik een baby nog een kans op leven heb kunnen bieden, voelt als een cadeau.
Lees verder onder de advertentie
Naast dat ik iets heb gegeven, heb ik er namelijk veel meer voor teruggekregen: extra bewustwording dat het hebben van een gezond kind niet vanzelfsprekend is – iets waar ik voorheen nog te weinig over nadacht.
Anoniem
Omdat stamceldonatie volgens de wet anoniem is, zal ik nooit te weten komen wie het zieke jongetje precies is. Wel mag ik zijn ouders een brief schrijven en krijg ik over een halfjaar te horen of de behandeling is aangeslagen. Tot die tijd brand ik elke avond en kaarsje. In de hoop dat het goed zal komen, en om extra stil te staan bij het feit dat gezondheid het allerbelangrijkste is.
Lees verder onder de advertentie
Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels negen maanden oud.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]