dilemma horrorvriendje
Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Dorothee (35) is single moeder van Bram (7) en Sjef (3): “Vanaf de eerste dag op zijn nieuwe school, dit schooljaar, was het dikke mik: mijn oudste zoon en Sem, het meest besproken kind uit de klas. Ik was net gescheiden, mijn kinderen moesten noodgedwongen naar een nieuwe school en kinderopvang. Ik was al lang blij dat Bram meteen een vriendje had. Dus stimuleerde ik het contact. Initieerde speelafspraakjes, en nam Sem zelfs een weekendje mee uit kamperen.
 

More content below the advertising

Geld weg

Inmiddels ontdek ik dat Sems op het schoolplein veelbesproken gedrag niet alleen maar is gebaseerd op roddels, zoals ik aanvankelijk dacht. Het begon met kleine dingetjes. Ik miste soms geld uit mijn portemonnee, als Sem was geweest. Niet veel, maar twee-euromunten, een enkele keer een briefje van vijf. Ik had me zeker vergist en het uitgegeven, dacht ik. Net zoals het feit dat Bram bijna dagelijks thuiskwam met kapotte broeken of schoenen, vast gewoon bij de leeftijd hoorde.
 

Verstopt snoep

Tot ik in Brams dekbedhoes een grote zak snoep vond. Toen ik hem vroeg hoe hij daaraan kwam, zei hij, met een schuldbewuste blik: ‘Gekregen. Van Sem.’ Waarom hij hem dan verstopt had wist hij ook niet, hij dacht dat ik boos zou worden.

Dat was gek. Ik had Bram nooit eerder betrapt op jokken. Sterker nog: hij was altijd de eerste om te komen melden dat hij ‘stiekem’ het laatste koekje uit de trommel had gepakt toen ik op de wc zat. Hij deed ook nooit onbezonnen dingen. Nu ontdekte ik dat de gaten in zijn broeken en schoenen niet kwamen doordat hij ‘gevallen was’, maar doordat hij – angsthaas pur sang – met Sem op schuurtjes klom, en zelfs een keer tot op het dak van school was geklauterd.
 

Lees ook:
Het dilemma: ‘Moet ik controleren of mijn man vreemdgaat?’ >

 

Ik herken mijn kind niet meer

Steeds vaker vind ik snoeppapiertjes die niet van thuis komen, slaat hij agressieve taal uit en krijg ik mailtjes van de meester omdat hij weer eens met Sem betrokken was bij een vechtpartijtje op school. Ik herken mijn eigen kind niet meer.

Na vaak en lang praten gaf Bram onlangs toe dat Sem en hij soms samen geld uit mijn portemonnee pakken om snoep te kopen. Dat doet Sem thuis ook, zei hij. Ik heb uitgelegd dat als hij snoep wil, hij daar gewoon om moet vragen. En dat hij niet voor niets zakgeld krijgt. Dat pikken niet mag, en dat niemand meelopers stoer vindt. Ik heb hem gevraagd wat hij zelf van zijn gedrag vindt. Bram weet het heus wel, dat dat niet door de beugel kan. Hij laat zich gewoon teveel beïnvloeden door Sem. Zijn meester beaamt dat.
 

Reactie op de scheiding

Ik wil mijn kind eigenlijk niet verbieden om met bepaalde kinderen om te gaan. Hij moet zelf leren wie bij hem past, en wat goed en slecht is. Bovendien is het misschien wel een reactie op de scheiding. Zijn vader is al weggelopen uit zijn leven, het kan best dat hij bang is dat zijn beste vriend ook wegloopt als hij kritisch is. En: hij is pas zeven. Ik wil hem ook niet teveel verantwoordelijkheid geven.

Ondertussen gaan de incidenten in het bijzijn van Sem van kwaad tot erger. De ouders van Sem noemen het kwajongensstreken en staan niet open voor een gesprek met mij óf onze kinderen. Ik twijfel: moet ik de vriendschap tussen Bram en zijn horrorvriendje dan maar verbieden?

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

het dilemma zoon in jurk
Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Michaëla (37) is getrouwd met Leander (39) en moeder van Billie (8) en Saar (5): “Het is een fase, dachten we, toen Billie op zijn derde thuiskwam van een speelafspraak met zijn buurmeisje, en een roze prinsessenjurk droeg. Hij weigerde hem uit te trekken. De jurk moest aan in bed, hij wilde erin naar buiten en toen hij een paar weken later voor zijn verjaardag een eigen, babyblauw exemplaar cadeau kreeg van het buurmeisje, kon zijn dag niet meer stuk. Al wilde hij eigenlijk liever een roze.

More content below the advertising

Leander vond het maar raar, de jurkenfixatie van onze zoon, maar ik moest er wel om lachen. Fijn toch, als je kind zich niet druk maakt om conventies? ‘Ik speelde vroeger alleen met auto’s’, suste ik Leander. ‘Dat was ook over toen ik op zesjarige leeftijd de barbies ontdekte.’

 

Zus mag ook een broek aan

Maar de jurkenfase van Billie bleek geen fase. Of het is gewoon een heel lange. Want inmiddels zijn we vijf jaar verder, en nog steeds verkleedt mijn zoon zich thuis het liefst in jurken, feeënvleugels en alles wat maar roze is met glitter. En er is iets nieuws: hij wil het liefst in een jurk naar school. Geen verkleedjurk, maar een echte. ‘Saar mag toch ook kiezen of ze een broek of een jurk aan wil?’, roept hij boos als ik voor de zoveelste ochtend op rij nee zeg op zijn wens. Tja, ik geef hem eigenlijk wel gelijk.

 

Lees ook:
Het dilemma: ‘Moet ik het horrorvriendje van mijn kind verbieden?’ >

 

Alleen thuis verkleden

Buiten van het feit dat ik me ongerust maak of hij er niet om gepest zal worden op school, zie ik er weinig kwaad in om hem een keer zijn zin te geven. Toen alle kinderen tijdens juffendag verkleed naar school mochten komen, ging hij ook in zijn prinsessenjurk, en daar reageerde niemand raar op. Misschien stuit hij nu juist wel op zoveel weerstand in zijn jurk, dat hij hem nooit meer aan wil. Maar Leander wil er niks van weten. ‘Thuis verkleden mag, maar mijn zoon zit niet als halve travestiet in de schoolbanken’, roept hij steevast in discussies.

 

Onschuldig

Inmiddels wordt Billies kledingvoorkeur een steeds groter probleem bij ons thuis. Ik vind het onschuldig: hij is gewoon geen jongens-jongen. Ik sluit ook niet uit dat hij later met een vriend thuiskomt, in plaats van een vriendin. Maar het is niet dat hij graag een meisje wil zijn, of iets anders wat we serieus moeten nemen. Onze zoon is simpelweg verzot op meisjeskleding.

Leander vindt het lastig, dat zijn enige zoon niet van voetbal houdt, en liever Frozen kijkt dan Cars. Hij zou er geen problemen mee hebben als hij homo blijkt, zegt hij, maar hij had gehoopt ten minste jongensdingen te kunnen doen met zijn zoon. ‘Het lijkt soms wel of ik twee dochters heb’, sombert hij dan. Zijn stellige houding naar Billie, zorgt ervoor dat Billie het steeds groter maakt dat hij van zijn vader geen jurk aan mag naar school. Bijna elke ochtend is het ruzie thuis, tussen Billie en Leander, en inmiddels ook tussen Leander en mij.

Als ik Billie zijn zin geef, passeer ik Leander als vader. Maar ik vind het ook belangrijk dat Billie de ruimte krijgt om zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Moet ik hem dan toch in een jurk naar school laten gaan?

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het is alweer midden februari, maar je voelt de financiële kater van die dure decembermaand nog steeds. Tijd om geld te besparen? Check deze tips en kijk hoe je aan het einde van de maand meer geld over kunt houden.

Vaste lasten, wat leuks doen met je kinderen: meestal vliegt het geld er sneller uit dan je zou willen. Toch is het niet moeilijk om minder uit te geven. Vaak zit het al in kleine dingen. Wij zetten een paar slimme bespaartips voor je op een rij, zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt.

More content below the advertising

 

Vaste lasten

Je huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en gas, water en licht: onder de vaste lasten kom je niet uit. Wel kun je heel gemakkelijk op je energiekosten besparen. Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Led-lampen zijn tot zeven keer zuiniger en gaan veel langer mee. Zet ook zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (in plaats van op stand-by), zoals de oplader van je telefoon, de babyfoon en elektrische tandenborstels.
Ook iets wat je heel gemakkelijk kunt doen: korter douchen. Zet bovendien je verwarming een graadje lager (en trek een dikke trui aan) en ventileer je huis goed. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis.

 

Lees ook:
'Ik blijf bij hem voor het geld' >

 

Boodschappen

Het is heel verleidelijk om dingen te kopen als je met een lege maag naar de supermarkt gaat. Doe dat dus niet als je wilt besparen op je boodschappen. Maak altijd een lijstje, zodat je niet onnodig méér koopt, en spreek van tevoren met je kinderen af wat je wel en niet gaat kopen. Ook handig: haal boodschappen voor meerdere dagen in huis. Zo voorkom je dat je opnieuw naar de supermarkt gaat en met meer boodschappen terugkomt dan de bedoeling was. Wist je trouwens dat de duurste merken in de supermarkt op ooghoogte staan en de goedkope producten onderin het schap te vinden zijn?


Extra tip voor de boodschappen: koop groot in

Basisartikelen zoals shampoo, koffie, make-up, wasmiddelen en toiletpapier gaan vaak weg voor stuntprijzen. Veel supermarkten en drogisterijen bieden hoge kortingen tot wel 50 procent. Via hun sites en folders kun je in de gaten houden welke aanbiedingen actueel zijn of binnenkort gaan komen. Let wel op bij voordeelverpakkingen: die zijn niet altijd voordeliger dan de 'normale' variant.

 

Winkelen

Jezelf of je kroost trakteren op nieuwe kleding: altijd leuk, maar niet handig als je van plan bent om minder uit te geven. Beslis hoe vaak je iets nieuws koopt, zodat je niet in de verleiding komt om online te gaan shoppen. Geef contant geld uit - met je pinpas heb je minder goed door hoeveel je spendeert - en let vooral goed op aanbiedingen en tweedehands opties. Wie slim is, koopt bepaalde producten in het ‘verkeerde’ seizoen: in januari zijn veel spullen van de feestdagen in de aanbieding en campingspullen koop je het beste als de zomer voorbij is. Check ook eens deze apps die superhandig zijn om geld te besparen, bijvoorbeeld bij speelgoed. 

 

Uitjes

Er een dagje op uit met je kinderen? Ook daar kun je gemakkelijk op besparen. Gemeenten organiseren vaak gratis evenementen zoals leuke festivals of sportweken. Bedenk daarnaast dat er genoeg alternatieven zijn voor een duur pretpark: wandelen, fietsen, picknicken en zwemmen in een recreatieplas doe je voor nop. Wil je toch naar een attractiepark of dierentuin met je kinderen, koop dan in elk geval de kaartjes online. Vaak scheelt dit een paar euro met het bedrag dat je aan de kassa betaalt. Vermijd dure terrasjes en neem zelf wat pakjes drinken en eten mee. En ga voor vertrek goed na hoe je er het goedkoopste kunt komen: vallen de parkeerkosten mee, of loont het om de trein te pakken? Veel uitjes zijn namelijk prima per spoor bereikbaar.

 

Meer bespaartips vind je bij het Nibud en de Consumentenbond.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >