‘Mijn vrouw wil dat ons kind geloofsonderwijs volgt, maar ik niet. Wat nu?’

08.11.2022 06:17
rugtas Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Sonja (35) is getrouwd met Megan (40). Samen hebben ze twee dochters (3 en 1).

“Dat Megan trouwde met een vrouw, nam haar familie haar niet in dank af. In de kleine gemeenschap in de Bible Belt waar ze opgroeide werd het homohuwelijk door de overgrote meerderheid verworpen. Dat heeft er niet voor gezorgd dat Megan de kerk de rug heeft toegekeerd. Ze heeft haar eigen, vrije opvattingen van het geloof, en die respecteer ik.

Geloofsschool

In het dagelijks leven zat het feit dat zij gelooft en ik niet ons nooit dwars. Onze normen en waarden zijn dezelfde en Megan bezoekt de kerk alleen met kerst. Maar nu onze oudste dochter bijna rijp is voor de basisschool, lopen we toch tegen een struikelblok aan.

Voor Megan is het belangrijk dat onze kinderen naar een christelijke school gaan, zodat ze daar de basisbeginselen van het geloof meekrijgen. Ik heb onze dochters liever op een openbare school, omdat ik vind dat het onderwijzen van één specifieke religie primair de taak is van ouders. Bovendien heb ik de indruk dat de kinderen op een openbare school een realistischere afspiegeling zijn van de maatschappij dan kinderen op een geloofsschool.

“Ik vind het prettiger als niet één religie de nadruk krijgt op school”

Natuurlijk zitten op de christelijke school in ons dorp ook kinderen met andere religieuze achtergronden, en besteden ze ook daar kort aandacht aan feestdagen als ‘Suikerfeest’ Eid-al-fitr. Toch vind ik het prettiger als niet één religie de nadruk krijgt op school. Als Megan onze dochters wil onderwijzen kan dat ook prima thuis, door bijvoorbeeld de kinderbijbel met ze te lezen en het gesprek aan te gaan.

Schoolkeuze

Pick your battles, weet ik. Megan hecht nu eenmaal meer aan de schoolkeuze dan ik, dus misschien moet ik haar deze keuze gewoon gunnen. Tegelijkertijd ben ik bang dat ik straks spijt krijg, en dat dit een punt is dat tussen ons in blijft staan. Wat nu?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.