Schoonmoeder, bedankt: ‘Het is tijd dat we ons leven inrichten zoals wij dat willen’

12.11.2022 06:05
het roer om verhuizen stad platteland Beeld: Shutterstock

Bij het zorgen voor je moeder realiseren dat je tóch wel kinderen wil of door je schoonouders ver over de grens verhuizen. Deze moeders kunnen de oudere generatie hartelijk bedanken voor de veranderingen in hun leven.

Josta (45): “Ik wilde geen moeder worden, dat wist ik zeker. Ik maak me zorgen om de vervuiling in de wereld en kinderen dragen daar alleen maar aan bij. Bovendien: zo leuk had ik het zelf niet gehad als kind; wie was ik om het leven van een nieuw mens te bepalen?

Tot mijn moeder twee jaar geleden ziek werd en ik – verrassing – zwanger bleek. Terwijl mijn zus en ik voor mijn moeder zorgden, realiseerde ik me voor het eerst hoe leeg het leven kan zijn als je geen kinderen hebt. Niemand die dit ooit voor mij zou doen. Nog voordat ik de optie abortus had overwogen, was ik plotseling dolblij met mijn prille moederschap – op mijn 43e. Mijn zoon is nu anderhalf en het beste wat me in mijn leven is overkomen.”

Lees ook – ‘Hoe laat ik mijn schoonmoeder stoppen met haar bemoeienissen?’ >

Zelf inrichten

Sophia (31): “Mijn schoonouders accepteren mij al niet sinds mijn man en ik als pubers verkering kregen. Toch wonen we bij ze om de hoek, want dat leek zo lekker praktisch met de kinderen. Alsof ik mijn schoonmoeder bij ze duld. Deze week hebben we het koopcontract getekend voor ons huis – ver over de grens in België. Onze kinderen zijn vijf maanden en twee jaar: het is tijd dat we ons leven inrichten zoals wij dat willen – zonder negativiteit en bemoeienissen.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.