Froukje de Both: “Uit elkaar gaan is echt veel complexer als er een kind in het spel is”

29.04.2020 14:35
Froukje de Both BN'er interview

Al lijkt het leven van Froukje de Both (48), moeder van Emma (11), een en al glamour, zelf hoopt ze vooral dat we die hang naar perfectie met z’n allen een beetje relativeren.

Hoewel ze een paar dagen eerder niet helemaal lekker was, straalt Froukje tijdens het interview met Kek Mama. En terecht, want het gaat goed met haar: ze heeft een lieve dochter, een nieuwe relatie en ook op werkgebied is er van alles gaande. “Over dat laatste kan ik nog niet veel vertellen, maar nu ik ouder word, merk ik dat ik meer verdieping zoek in mijn werk. Ik wil programma’s maken over dingen die me interesseren, of waar ik zelf mee te maken heb.”
 

‘Ineens was het er niet meer’

Froukje doelt daarmee onder meer op haar breuk met Jeroen te Rehorst, ruim acht jaar geleden – dochter Emma was toen vier. “Destijds kende ik weinig vrouwen die hetzelfde doormaakten, maar ik had wel behoeft aan verhalen van andere moeders, wilde weten hoe zij met bepaalde situaties omgingen.

Zelf vond ik het bijvoorbeeld moeilijk dat ik sommige mijlpalen niet kon delen met de vader van Emma. Toen ze leerde fietsen, stond ik haar met mijn eigen vader aan te moedigen. Natuurlijk was hij ook trots, maar het voelde toch anders – die huiselijke situatie die ik eerst had met de vader van mijn kind, was er niet meer. Dat was echt slikken. Inmiddels weet ik dat er genoeg andere gescheiden moeders zijn die zulke dingen ook lastig vinden, maar toen voelde ik me daar best alleen in..”
 

Ideaalbeeld

Zelf zocht Froukje in de periode na haar scheiding hulp bij een psycholoog. “Het heeft me wel verrast dat het zo’n impact op me had. Uit elkaar gaan is echt veel complexer als er een kind in het spel is.”

Tijdens de therapiesessies ontdekte Froukje dat ze het begrip ‘gezin’ in haar hoofd heel groot had gemaakt. Dat komt ook door haar eigen jeugd. “Het heeft natuurlijk altijd weer met je jeugd te maken”, grinnikt ze. “Maar mijn ouders scheidden toen ik vijf was. Daardoor had ik een soort ideaalbeeld gevormd, namelijk dat van een vader, een moeder en een kind. Dat het tussen mij en Jeroen toch misging, vond ik moeilijk te verteren – ik had me immers voorgenomen om het wél goed te doen. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat het leven niet maakbaar is, soms gaan dingen anders. Daar heeft de psycholoog me bij geholpen.”

Ook nu gaat Froukje er nog langs, zij het minder frequent. “Heel fijn, om met iemand te praten die je een spiegel voorhoudt. Daarbij: we werken aan ons lichaam, proberen gezond te leven. Waarom zou je dan niet mentaal voor jezelf zorgen? Ik denk dat iedereen daar op z’n tijd baat bij heeft.”
 

Meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >

 

Projecteren

Froukje blijft het lastig vinden als Emma bij haar vader is – zij en Jeroen hebben co-ouderschap – maar dat gevoel is wel veranderd. “In het begin kon ik haar heel erg missen, inmiddels is de pijn minder rauw geworden. Al kan het me nog steeds bekruipen, na een dag of drie. Een gevoel van gemis, de behoefte om haar fysiek te knuffelen. Soms voel ik me schuldig en denk ik: wat doe ik haar aan? Tegelijkertijd weet ik dat ze het hartstikke naar haar zin heeft bij haar vader. Dit is al zo lang haar realiteit, voor haar is het geen issue. Eigenlijk is het vooral mijn eigen gevoel dat ik op haar projecteer.”
 

Daten

Hoewel ze zich had voorgenomen nooit op een datingapp te gaan, ging Froukje vorig jaar toch overstag. “Natuurlijk was ik wat huiverig, mensen herkennen mijn foto toch. Maar ik schaamde me er niet voor – ik zoek de liefde, big deal.” Al na twee dagen kreeg ze een berichtje van Jordy, met wie ze op date ging. “Ik had twee lange relaties gehad en al dertien jaar niet gedatet, dus ik vond het wel een dingetje. Jordy en ik konden weliswaar gezellig met elkaar chatten, maar je weet vooraf nooit hoe iemand in het echt is. In het begin voelde het best awkward omdat de hele situatie nieuw was. Ik stond ook stijf van de zenuwen, blééf maar praten.

Gelukkig bleek hij enorm leuk en hadden we een topavond.” Niet veel later vroeg Jordy verkering aan Froukje. Op een bijna jongensachtige manier: hij en Emma schreven een kaartje, dat ze vervolgens samen aan Froukje over handigden. Lachend: “Dat was een sluwe truc van hem, om mijn dochter in het complot te betrekken. Maar het werkte wel, want vanaf dat moment waren we officieel samen.”
 

Tegenstelling

Zij is een kluns, hij supernetjes. En juist die tegenstelling vindt Froukje zo leuk in haar relatie. “Bovendien hebben we dezelfde platte humor, we steken continu de draak met elkaar.” Terwijl Froukje dit vertelt, valt er een tomaat van haar broodje op haar schoot. “Nou, als Jordy hier had gezeten, had hij gezegd: ‘Ja hoor, túúrlijk.’ Dat vind ik grappig, het hoeft allemaal niet te lief.” Ruzie hebben ze dan ook nooit, gaat ze verder. “Dat zou raar zijn, want we zien elkaar de helft van de tijd niet. Maar nee, ik kan echt niks bedenken. Daar vind ik hem te leuk voor.”
 

Met zorg omgaan

Dat Jordy en Emma elkaar al vrij snel hebben ontmoet, vindt Froukje geen punt. “Ik heb haar niet meteen verteld dat ik aan het daten was. Maar wel redelijk snel, ze is nu oud genoeg. Mocht het toch anders lopen, dan wil ik ook aan háár meegeven dat het leven niet maakbaar is – en we het in ieder geval hebben geprobeerd. Zolang er niet elke week een andere man aan de ontbijttafel zit en je er als moeder met zorg mee omgaat, moet dat kunnen.” Het klikt in ieder geval goed tussen haar vriend en dochter. “Jordy helpt haar met haar huiswerk, komt kijken als ze paardrijles heeft. Zelf heeft hij geen kinderen, maar hij gaat heel natuurlijk met Emma om en is echt betrokken.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 06-2020.

Meer lezen: Nieuwe liefde: samenwonen of niet? >