schoolrapport kinderen
Beeld: Unsplash

Het ene kind wil het liefst z’n rapport verstoppen, het ander komt er dolblij mee aanzetten. Ieder rapport is anders, en soms moet je even weten hoe je het moet ‘lezen’. Zo ga je om met het schoolrapport van je kind.

Gemiddeld zo’n drie keer per jaar krijg je ‘m onder ogen: het schoolrapport van je kind. Elke school heeft een eigen manier van beoordelen en verslag doen. Wat wel voor iedere school geldt, is dat ze moeten werken met een leerlingvolgsysteem (LVS). Dit is sinds een paar jaar verplicht. Met zo’n systeem houdt een school de resultaten van elke leerling, klas en de school zelf bij. Een bekend LVS is bijvoorbeeld het Cito volgsysteem.

 

Wat staat er in een rapport?

In een schoolrapport staan de prestaties van jouw kind tijdens die betreffende schoolperiode. Zo zie je hoe de zaken ervoor staan: zijn er dingen verbeterd of moet er ergens harder aan getrokken worden? Er staan Cito-resultaten in het rapport (als de school met dit LVS werkt), maar ook de resultaten van losse toetsen ernaast. Die toetsen gaan over de stof die net in de klas behandeld is. Sommige scholen beoordelen vooral met cijfers, andere werken veel met letters: onvoldoende, zwak, matig, voldoende, ruim voldoende en goed.

 

Hoe belangrijk zijn hoge cijfers?

Natuurlijk zeggen cijfers iets over de voortgang van jouw kind op school. Maar een leraar kijkt niet alleen naar deze meetbare cijfers, maar ook naar jouw kind zelf. De persoonlijke ontwikkeling van een leerling telt dus zeker ook mee. Luistert jouw kind goed naar de docent, hoe is zijn inzet, wordt er fijn samengewerkt in groepjes, hoe is de concentratie,  helpt jouw kind andere klasgenootjes, enzovoorts. Ook deze eigenschappen worden in een rapport beoordeeld.

 

Lees ook
KIND: 4x gezonde tussendoortjes voor mee naar school >

 

Hoe reageer je op een slecht rapport?

Soms is een rapport niet alleen maar een jubelverhaal en vallen de cijfers tegen. Word dan niet meteen boos op je kind – ook niet als je vermoedt dat-ie er met z’n pet naar gegooid heeft. Probeer te achterhalen waar deze jammerlijke resultaten vandaan komen. Zit hij niet lekker in z’n vel? Klikt het niet met de docent? Of kan het verholpen worden met wat extra hulp?

 

Hoe beloon je een goed rapport?

Een goed rapport is natuurlijk harstikke fijn en er is niets mis mee om je kleine bolleboos even in het zonnetje te zetten. Haal iets lekkers of koop een klein cadeautje, maar benadruk vooral dat je zo trots bent dat jouw kind zo goed z’n best heeft gedaan. Leg de nadruk dus op de inzet, niet puur op de resultaten.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

niet alles hoeft te delen
Beeld: Pixabay

‘Samen spelen, samen delen’, krijgen kinderen al vroeg te horen. Maar van moeder Jorrie hoeven haar kinderen niet alles te delen. Ze legt uit waarom.

Scary Mommy-blogger Jorrie Varney is moeder van twee kinderen. Haar dochtertje sleept altijd een tasje met kleine poppetjes met zich mee. En nee, die hoeft ze van Jonnie niet per se te delen met andere kinderen, schrijft ze: ‘Ik zie heus wel de verbaasde blikken van andere ouders als ze mij horen zeggen dat ze het niet hoeft te delen als ze dat niet wil. Het gaat tegen de sociale codes in, maar zo doen wij het. ‘Mijn is dijn’ is geen concept dat ik als ouder per definitie ondersteun.’

 

Grenzen respecteren

Jorrie vervolgt met de stelling dat we als volwassenen ook niet zomaar alles delen. ‘Dus waarom wordt dat van kinderen wel verwacht? We moeten ze toch ook het stellen van grenzen en respect voor anderen bijbrengen? Als een kind tegen een ander kind ‘nee’ zegt, dan moeten ze dat toch respecteren? Ze hebben geen recht op het speelgoed van een ander, alleen omdat ze het zien en interessant vinden.’ Volgens de blogger zijn grenzen gezond en wordt door kinderen de kans te geven om zelf keuzes te maken hun autonomie vergroot. ‘Wij als ouders moeten onze kinderen begeleiden. We zijn leraren, geen dictators.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Moeder krijgt commentaar op de inhoud van haar winkelwagen >

 

Twee kanten

De schrijfster benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: ‘Soms zijn mijn kinderen overstuur als een ander kind niet wil delen. Dat geeft ons de kans om te praten over het begrip ‘toestemming geven’. Mijn kinderen leren dat ze niet zomaar recht hebben op iets, puur omdat ze het willen. Dat is niet hoe de wereld werkt. Delen is heel aardig en ik zal het altijd aanmoedigen, maar alleen als mijn kinderen zich daar goed bij voelen. Ze weten dat het hun keuze is, en dat er geen consequenties aan zitten als ze iets voor zichzelf willen houden. Ik steun hun keuzes, zelfs als ze hun koekjes niet met mij willen delen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

hoeveel kind drinken per dag
Beeld: Pixabay

Veel ouders hebben met hun kinderen strijd over het avondeten (‘nog één hapje broccoli!’), maar het is minstens zo belangrijk dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Zo veel moet jouw kind per dag drinken.

Kinderen verschillen van elkaar als dag en nacht, ook in hun drinkgedrag en –behoefte. Waar het ene kind een enorme dorstlap is en makkelijk drie glazen water achter elkaar weg tikt, moet je een ander kind er steeds aan herinneren om z’n glas leeg te drinken. Maar wat hebben kinderen nou echt nodig?

 

Baby’s

Baby’s tot 1 jaar drinken zeker de eerste vier maanden alleen melk – hetzij kunstvoeding of borstvoeding. De richtlijn hiervoor geldt: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Een baby van 5 kilo heeft dus 750 ml per dag nodig. Maar dit is geen strikt voorschrift. Baby’s voelen zelf heel goed aan hoeveel ze moeten en willen drinken. En de ene baby drinkt nu eenmaal meer dan de ander. Bij borstvoeding is het wat lastiger in te schatten hoeveel een zuigeling binnenkrijgt, maar de volle plasluiers zijn een goede indicatie of je kind voldoende drinkt. Wees alert op suf gedrag, een droge mond of het ontbreken van dikke tranen bij het huilen.

 

Lees ook
7x waterspelletjes met kinderen >

 

Peuters tot 4 jaar

Ook bij oudere kinderen wordt er gekeken naar het gewicht. Hierbij geldt volgens kinderartsen dan: 1 liter voor de eerste 10 kilo, plus 50ml voor elke kilo die daar bovenop komt. Weegt je peuter 15 kilo, dan komt dat neer op 1,25 liter per dag. Dit komt neer op zo’n 5 á 6 glazen per dag -  dit is inclusief de 2 glazen melk die tot vier jaar worden aangeraden om dagelijks te drinken.

 

Kinderen vanaf 4 jaar

Volgens het Voedingscentrum moeten kinderen vanaf 4 jaar zo’n 1 tot 1,5  liter vocht per dag drinken. Voor kinderen tot 8 jaar geldt het advies dat hiervan 300 ml een melkproduct moet zijn. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar moet dat 450 ml zijn. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12 – goed voor de botgezondheid en de stofwisseling. Voor alle leeftijden geldt dat er met warm weer altijd extra drinken gegeven mag worden. Dat kan ook in de vorm van vochtrijke snacks zijn, zoals watermeloen, sinaasappels of waterijsjes.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >