schoolrapport kinderen
Beeld: Unsplash

Het ene kind wil het liefst z’n rapport verstoppen, het ander komt er dolblij mee aanzetten. Ieder rapport is anders, en soms moet je even weten hoe je het moet ‘lezen’. Zo ga je om met het schoolrapport van je kind.

Gemiddeld zo’n drie keer per jaar krijg je ‘m onder ogen: het schoolrapport van je kind. Elke school heeft een eigen manier van beoordelen en verslag doen. Wat wel voor iedere school geldt, is dat ze moeten werken met een leerlingvolgsysteem (LVS). Dit is sinds een paar jaar verplicht. Met zo’n systeem houdt een school de resultaten van elke leerling, klas en de school zelf bij. Een bekend LVS is bijvoorbeeld het Cito volgsysteem.

More content below the advertising

 

Wat staat er in een rapport?

In een schoolrapport staan de prestaties van jouw kind tijdens die betreffende schoolperiode. Zo zie je hoe de zaken ervoor staan: zijn er dingen verbeterd of moet er ergens harder aan getrokken worden? Er staan Cito-resultaten in het rapport (als de school met dit LVS werkt), maar ook de resultaten van losse toetsen ernaast. Die toetsen gaan over de stof die net in de klas behandeld is. Sommige scholen beoordelen vooral met cijfers, andere werken veel met letters: onvoldoende, zwak, matig, voldoende, ruim voldoende en goed.

 

Hoe belangrijk zijn hoge cijfers?

Natuurlijk zeggen cijfers iets over de voortgang van jouw kind op school. Maar een leraar kijkt niet alleen naar deze meetbare cijfers, maar ook naar jouw kind zelf. De persoonlijke ontwikkeling van een leerling telt dus zeker ook mee. Luistert jouw kind goed naar de docent, hoe is zijn inzet, wordt er fijn samengewerkt in groepjes, hoe is de concentratie,  helpt jouw kind andere klasgenootjes, enzovoorts. Ook deze eigenschappen worden in een rapport beoordeeld.

 

Lees ook
KIND: 4x gezonde tussendoortjes voor mee naar school >

 

Hoe reageer je op een slecht rapport?

Soms is een rapport niet alleen maar een jubelverhaal en vallen de cijfers tegen. Word dan niet meteen boos op je kind – ook niet als je vermoedt dat-ie er met z’n pet naar gegooid heeft. Probeer te achterhalen waar deze jammerlijke resultaten vandaan komen. Zit hij niet lekker in z’n vel? Klikt het niet met de docent? Of kan het verholpen worden met wat extra hulp?

 

Hoe beloon je een goed rapport?

Een goed rapport is natuurlijk harstikke fijn en er is niets mis mee om je kleine bolleboos even in het zonnetje te zetten. Haal iets lekkers of koop een klein cadeautje, maar benadruk vooral dat je zo trots bent dat jouw kind zo goed z’n best heeft gedaan. Leg de nadruk dus op de inzet, niet puur op de resultaten.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >