Food Blogger Fatima El Irari: ‘Mijn werk voelt nog altijd als een hobby’

07.10.2022 14:44
Fatima El Irari food blogger Beeld: Elvan Ünlü en privébezit

Fatima El Irari (30) is food blogger (@uitdekeukenvanfatima) en auteur. Ze is getrouwd en moeder van de driejarige Yanis.

“Een paar jaar geleden werkte ik nog fulltime bij de crediteurenadministratie van een groot bedrijf. In de weekenden kookte en bakte ik graag, maar nooit had ik eraan gedacht om daar mijn werk van te maken. Ik zag dat steeds meer mensen foto’s van hun eten op Facebook begonnen te plaatsen. Dat leek mij leuk, dus ik begon dat ook te doen. Daar kreeg ik steeds meer likes op en mensen vroegen mij om recepten. Het aantal volgers groeide, ook mensen die ik helemaal niet kende.

Acht jaar geleden ging mijn site de lucht in. De site en het koken kostten mij steeds meer tijd, dus ik ging parttime werken. Kort na mijn trouwen vier jaar geleden raakte ik zwanger, ook werd ik benaderd door een uitgever om een kookboek te schrijven. Alles kwam ineens samen en ik besloot mijn baan op te zeggen. Doodeng, maar het was de beste beslissing ooit. Mijn werk voelt nog altijd als een hobby, nooit stap ik met tegenzin de keuken in.

Lees ook – Deze kooktips maken het leven makkelijker (en je gerechten nóg lekkerder) >

Koken en bakken

Mijn moeder heeft me leren koken en bakken. Als kind hielp ik haar al graag. Kwam er bezoek, dan pakte ze uit met een zelfgebakken taart of cake. Dat hoort bij onze Marokkaanse cultuur: gastvrij zijn en lekker veel eten. Tuurlijk ging er ook weleens iets mis toen ik net begon. Ik wilde een keer cupcakes maken, maar had geen mixer. Toen gooide ik alles in één keer in een blender. Het werd een grote blok cement, zo hard. Bij koken kun je best freestylen en naar je eigen smaak wat dingen toevoegen of weglaten, maar bij bakken moet je het recept toch nauwkeuriger volgen, anders gaat het mis.

Fatima El Irari food blogger

Met de pot mee eten

Veel mensen denken dat ik alleen maar Marokkaanse recepten deel. Welnee, alsof ik elke dag couscous of tajine eet. Op mijn blog deel ik gerechten die wij zelf thuis ook eten. Zo ben ik gek op stamppot en ovenschotels met een knapperige laag kaas erop. Yanis is ook een makkelijke eter, vanaf acht maanden heeft hij altijd met de pot meegegeten. Het liefst eet hij rijst, zelfs als ontbijt.

“Alsof ik elke dag couscous of tajine eet”

Laatst was ik op het strand toen er een vrouw naar me toekwam en mij bedankte voor mijn recepten waarmee ze had leren koken: ‘Je was mijn redder in nood toen ik net op mezelf ging wonen.’ Dat vond ik zo tof, daar doe je het voor.”

Dit artikel staat in Kek Mama 09-2022.

Fatima El Irari food blogger

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.