Feestdagen-smoesjes: ‘Ik riep in paniek dat we zo de deur uit moesten’

25.12.2023 15:17
kerststress-december

Een zwager die op de bonnefooi komt aanwaaien op Tweede Kerstdag of een verplichte culinaire bijdrage aan het nieuwjaarsbuffet: niet iedereen springt een gat in de lucht wanneer ze dit horen.

Jill (39), getrouwd en moeder van dochters Mila (12) en Tess (10):

“Tweede kerstdag vierden we in de bioscoop. Niet gepland, maar om zo mijn hachie te redden na een smoes tegen mijn zwager.

“Deze kerstdag was voor ons gezin: spelletjes doen, bankhangen en friet eten”

De dag ervoor hadden we mijn ouders en die van mijn man over de vloer gehad en had ik uitgebreid gekookt. Ik was dolblij dat we de drukte achter de rug hadden. Klinkt onaardig, maar ik was uitgeblust na een week boodschappen doen, koken en serveren. Deze kerstdag was voor ons gezin: beetje spelletjes doen, bankhangen en friet en frikandellen eten.

Op de bonnefooi

Alleen, om twee uur stond mijn zwager Joost met zijn twee zoons op de stoep. Hij kwam ‘gezellig op de bonnefooi aanwaaien’ zoals hij het noemde. Het was zijn eerste kerst als gescheiden vader en hij hoopte bij ons te kunnen aanhaken. Hij wist dat we thuisbleven vandaag.

“In mijn paniek riep ik dat we zo de deur uit moesten”

Het zweet brak me uit en in mijn paniek riep ik dat we zo de deur uit moesten, omdat ik tickets voor een prinsessenfilm had gereserveerd in de bioscoop. Mijn dochters waren door het dolle vanwege deze verrassing en gingen zich direct omkleden in hun prinsessenjurken.

Lang verhaal kort: mijn zwager droop teleurgesteld af (winst), maar wij moesten twintig minuten rijden naar een bioscoop die nog plek had en waar de film draaide. Mijn man bracht de tijd door in de lobby met zijn iPad, de meiden waren dolblij en ik heb de halve film liggen slapen.”

Lees ook – ‘Hoe voorkom ik een mama-burn-out?’ >

Wel zelf besteld

Paula (40), moeder van Floris (9), stiefmoeder van Kelly (12):

“Nieuw in de familie van mijn man Paul viel ik december een paar jaar geleden met mijn neus in de boter. Ik was van harte uitgenodigd bij zijn zus met oud en nieuw, maar ik moest wel iets lekkers meebrengen. Iets culinairs, welteverstaan. Schijnbaar maakte iedereen altijd een onderdeel voor een buffet.

“Ik schepte alles keurig in gouden schalen en blufte me de familie in”

Nou ben ik meer van de kant-en-klare pannenkoeken, maar daar durfde ik niet mee aan te komen. Bij de plaatselijke traiteur bestelde ik gevulde tomaten met zeevruchten en huisgemaakte rollade met cranberrypaté. Ik schepte alles keurig in gouden schalen en blufte me de familie in.

Helaas was ik één ding vergeten te verwijderen: de plastic inlegvelletjes die de slager keurig tussen de plakjes rollade had gelegd.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.