Fabienne Chapot: ‘In het begin voelde ik me schuldig als ik een dag met mijn kind was’

28.07.2023 15:06
Fabienne Chapot Beeld: Nine IJff

Fabienne Chapot (42) is single moeder van Hugo (7) en eigenaar van haar eigen modemerk: Fabienne Chapot.

“Ik kan nu zeggen dat de balans tussen werk en moederschap goed is, maar dat heeft even geduurd. In het begin voelde ik me schuldig naar mijn werk toe als ik een dag met Hugo was, alsof ik faalde.

Werkknop

Gelukkig heb ik daar een modus in gevonden. Zo kan ik dankzij mijn ijzersterke team goed uit­zoomen, er is altijd ­iemand die het werk kan overnemen. Daarbij heb ik een geweldige, flexibele oppas die ook huishoudelijke taken doet. Ben ik een paar dagen in het buitenland, dan blijft zij bij Hugo slapen. Dat geeft veel rust.

“Is hij bij zijn vader, dan zet ik op werkvlak een extra tandje bij”

Wat gelukkig ook lukt, is dat ik mijn ‘werkknop’ kan uitzetten als ik met Hugo ben. Natuurlijk moet ik weleens een mailtje beantwoorden, maar dat leg ik Hugo dan uit. Hij gaat dan gewoon een uurtje tekenen. Verder ben ik er volledig voor hem als we samen zijn. Dan ontbijten we in bed, doen spelletjes of gaan naar een museum. Is hij een week later bij zijn vader, dan zet ik op werkvlak een extra tandje bij.

Carrière

Tijdens mijn zwangerschap was ik bang dat ik de motivatie voor mijn werk zou verliezen. Moeders reageren wisselend op de komst van een kind, sommigen gooien het roer om en blijven volledig thuis. Wat natuurlijk prima is, maar ik hoopte dat mij dat niet zou gebeuren. Ik genoot van mijn werk, hoe moest dat dan met mijn bedrijf?

Mijn zorgen bleken ongegrond, want zes weken na de bevalling stond ik er alweer. Vond ik in het begin wel lastig hoor, het voelde zo onnatuurlijk. Maar ik had mijn werk óók gemist.

Lees ook – ‘Ik voel me schuldig dat ik door werk minder tijd heb voor mijn kind’: dít vinden jullie >

Aftelkalender

In principe gaat mijn zoon boven alles, maar soms moet ik echt ergens bij zijn op werkvlak. Laatst ging dat even mis, toen ik een etentje had met mijn salesteam. Bij thuiskomst zei de oppas dat Hugo de hele avond naar me had gevraagd. Ik realiseerde me dat ik hem vergeten was te zeggen dat ik weg was.

Daar let ik nu beter op, zo maak ik bijvoorbeeld een aftelkalender als ik een paar dagen naar het buitenland ga. Werkt prima: zolang Hugo weet waar hij aan toe is, is er niks aan de hand.

Fabienne Chapot

Eigen bedrijf

Ik ben er best trots op dat mijn zoon een moeder heeft die hard werkt. En volgens mij inspireer ik hem, want hij vindt het fantastisch om mee te gaan naar kantoor. ‘Later wil ik ook mijn eigen bedrijf’, zei hij laatst zelfs. Ik zou dat alleen maar stimuleren. Het gevoel dat je iets hebt neergezet, dat gun ik mijn zoon ook.

“Het gevoel dat je iets hebt neergezet, dat gun ik mijn zoon ook”

Bovendien maakt het me een leukere moeder: ik ben altijd vrolijk, neem stress eigenlijk nooit echt mee naar huis. Dat merkt Hugo ook. Ik denk daarom dat hij later vooral met een trotse blik naar me kijkt en niet zegt: was vroeger maar thuisgebleven.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.