Arme oppas: ‘Ze trapt steeds in de streken van onze kinderen’

17.04.2022 06:27
oppas trapt in streken kinderen Beeld: Getty Images
Je hebt kinderen die zich bij de oppas zo braaf gedragen dat ze uit zichzelf in bed gaan liggen en geen kik geven. En je hebt deze kinderen.

Geen greintje spijt

Wendy (41) is getrouwd en moeder van Kai (9) en Faye (5).

“Het was een mooie zomerdag en mijn man en ik hadden een bruiloft, dus vroegen we ons buurmeisje Isa (16) om op te passen. Het was voor het eerst dat ze overdag kwam oppassen, maar we wisten zeker dat Isa dat wel aankon; Kai en Faye zijn immers dol op haar. De dag ervoor hadden we het zwembad in de tuin opgezet en met het vertrouwen dat ze een leuke dag zouden hebben vertrokken we.

Tot Isa een paar uur later belde. Kai had de stop uit het zwembad weten te trekken en ons kunstgrasveld was veranderd in een golvend waterbed. Isa was helemaal in paniek. Mijn man is snel naar huis geracet en heeft de boel gered én Kai stevig op zijn kop gegeven. Zijn enige commentaar op zijn actie: ‘Ik wilde Isa laten schrikken en dat is gelukt.’ Hij keek er zelfs nog triomfantelijk bij.”

 

Zo heurt het niet

Aliyah (35) woont samen en is moeder van Jazz (8).

“Sinds we weten dat Jazz autisme heeft, zijn er heel wat puzzelstukjes op hun plaats gevallen. Zijn woede als de details van wat dan ook volgens hem niet kloppen, vooral van het bedritueel. Dan moet alles volgens een vast stramien verlopen, van het naar boven gaan tot de laatste welterustenkus én de kier waarop de deur moet staan.

Onze oppas Joya (15) waagde het om, uit pure onwetendheid, van dat stramien af te wijken en de deur te ver open te laten, en dat heeft ze geweten. Alles moest opnieuw volgens Jazz, en terwijl hij al bijna in bed lag begon het ritueel weer van voren af aan. Dat herhaalde hij drie keer, de volgende keer dat Joya er was zelfs vier keer. Sindsdien kan ze eigenlijk nooit als ik haar vraag om op te passen. Ik betwijfel of dat echt zo is.”

 

Mijn zusje is ontvoerd

Linda (33) woont samen en heeft dochter Renée (5) uit haar vorige huwelijk. Haar vrouw heeft zoon Senn (9) uit een eerdere relatie.

“Renée en Senn zijn twee handen op één buik. Hartstikke mooi, dat is meer dan we hadden durven dromen toen mijn vrouw en ik een relatie kregen. Het is alleen soms lastig dat ze graag samen snode plannen smeden, met Senn als het creatieve brein. Wij kennen hun streken inmiddels, maar hoe we onze oppas Ellen (40) ook op het hart drukken alert te zijn op hun acties, ze trapt er toch vaak in.

Een paar maanden geleden speelden de kinderen buiten – ze mogen zonder toezicht op het hofje voor ons huis spelen – toen Senn in paniek naar binnen rende: Renée was verdwenen! Hij zei dat hij een man had gezien en dat Renée met hem had gepraat en dat hij haar daarna niet meer kon vinden. Ellen helemaal in de stress, natuurlijk. Ze heeft de halve buurt afgezocht, diverse buren opgetrommeld om te helpen en ons op ons werk gebeld. Net toen ze de politie wilde bellen, kwam Renée tevoorschijn uit haar verstopplek op zolder. Geloof me, Senn en Renée waren de enigen die dit heel geestig vonden.”

 

Een bijzondere allergie

Marjolein (44) is getrouwd en moeder van Noa (7), Siem (5) en Lyn (3).

“De eerste keer dat Suze (16) bij ons kwam oppassen had Noa haar wijsgemaakt dat hij en Siem allergisch waren voor tandpasta en dus beslist niet hun tanden mochten poetsen. Suze vond het wel raar dat ze dan tandenborstels hadden, maar ze geloofde het wel, de arme schat. De jongens hebben er dagenlang lol om gehad, ik heb Suze de volgende dag maar even geappt dat onze jongens nu eenmaal clowns zijn en dat ze vooral niets moet geloven van wat ze allemaal beweren.”

 

Gouden kalf verdiend

Kris (38) is single moeder van Kick (10) en Fiene (8).

“Als single moeder is een goede oppas goud waard. Dat Kick en Fiene er in een paar maanden tijd dan ook twee tot wanhoop dreven, vond ik verschrikkelijk. Niet luisteren, totaal hysterisch door het huis rennen, nooit een keer gaan slapen – wat ik bij thuiskomst te horen kreeg van de oppas was echt gênant.

"Ze dreven er in een paar maanden tijd dan ook twee tot wanhoop"

Ik vond weer een nieuwe oppas en dreigde bij Kick en Fiene met hel en verdoemenis als ze opnieuw de boel op stelten zouden zetten. Dus gooiden ze het over een andere boeg. De scheiding van hun vader was niet bepaald in harmonie verlopen, maar daar hadden de kinderen het overgrote deel niet van meegekregen. Ik had dan ook niet de indruk dat ze er erg onder leden, althans, niet als ík thuis was.

Tot de oppas kwam en de kinderen letterlijk vanaf het moment dat ik vertrok tot ik vier uur later thuiskwam alleen maar hebben gehuild dat ze hun vader zo misten. De oppas vond het vreselijk zielig en keek mij nogal vreemd aan. Maar zodra ze de deur achter zich dichttrok, was er geen traan meer te bekennen. ‘Lachen toch?’ was het commentaar van Kick. Ik was woedend over hun toneelspel.”

 

Wat zijn ze behulpzaam

Inge (39) is getrouwd en moeder van Thom (10), Gijs (8), Sem (6) en Luuk (1).

“Hartstikke leuk, drie broers die ‘helpen’ bij de verzorging van hun broertje. Vooral toen ze de oppas hadden verteld dat de luiers van Luuk binnenstebuiten moesten omdat hij anders uitslag kreeg op zijn billen. De oppas was onervaren – ik had me wel gerealiseerd dat vier jongens dan een uitdaging vormen, maar we zaten omhoog – en deed wat de oudste drie zeiden, want die kunnen nu eenmaal heel overtuigend zijn. Pas nadat ze Luuk drie keer opnieuw had moeten omkleden, begon het haar te dagen dat ze voor de mal werd gehouden.”

 

Jij mag niet meer meedoen

Bodine (39) is getrouwd en moeder van Julia (6) en César (4).

“Ik ken mijn kinderen langer dan vandaag, dus ik had onze nieuwe oppas Jaylinn (15) op het hart gedrukt om de eerste keer superstreng voor ze te zijn. Komt goed, beloofde ze, en wij vertrokken rond vier uur ’s middags. Om half zes ging de telefoon. Of er misschien bij een van de buren een reservesleutel lag, want Julia en César hadden besloten dat ze de oppas stom vonden en ze hadden haar buitengesloten. Ik schaamde me kapot.”

 

Lees ook: Dit kost een oppas gemiddeld >

 

Is dit een overval?

Josje (36) is single moeder van Puck (9) en Krijn (4).

“Het is gewoon niet grappig om gebeld te worden door de buren of alles wel goed gaat terwijl je kinderen thuis zijn met de oppas. Terwijl ik net met mijn – overigens bijzonder leuke – date aan mijn tweede mojito zat, schreeuwden Puck en Krijn thuis zo hard dat de buurvrouw zich zorgen maakte. Ze dacht oprecht dat er een gewelddadige overval of iets dergelijks gaande was bij ons thuis. Sindsdien breng ik de kinderen toch maar weer naar mijn ouders als ik een date heb.”

oppas trapt in streken kinderen

Dat zijn onze regels

Dilan (40) is getrouwd en moeder van Metehan (7) en Khadija (6).

“Dat wij moslims zijn betekent niet dat we ons geloof en onze manier van leven aan anderen opdringen. En al helemaal niet aan onze oppas Juliette (18). Mijn verbazing was dan ook groot toen mijn man en ik haar bij thuiskomst op de bank aantroffen met een van mijn hoofddoeken om. Ze verontschuldigde zich nog dat ze eerder die dag zonder hoofddoek binnen was gekomen. Grapje van Metehan, die haar had wijsgemaakt dat geen enkele vrouw zonder hoofddoek in ons huis mag verblijven. Zo gênant.”

 

Wij leven als wilden

Janneke (44) heeft met haar vriend zoon Harvey (2), uit een eerdere relatie heeft ze Fenne (8) en Teun (7).

“Dat Fenne en Teun onze oppas Kimberly (21) hadden wijsgemaakt dat ze nooit met bestek hoeven te eten, was wel apart. Kimberly was bang dat wij het als kritiek zouden opvatten als ze hierover iets aan ons zou vragen, daarom zei ze maar niets en dacht er het hare van. We kwamen er pas achter nadat ze al vier keer bij ons had opgepast en keer op de keer de tomatensaus van de handen van Fenne en Teun had staan boenen. Ik schaamde me dood.”

 

De grote wisseltruc

Caroline (37) is getrouwd en moeder van de tweeling Hidde en Bram (8).

“Als tweelingmoeder weet ik inmiddels het een en ander over de grappen die kinderen kunnen uithalen wanneer ze er exact hetzelfde uitzien. Zelfs mijn ouders hebben af en toe moeite om onze jongens uit elkaar te houden, dus dat onze oppas Gea (60) in de war raakt is niet verwonderlijk. Twee keer in de week past ze na school op bij ons en Hidde en Bram hebben er inmiddels een sport van gemaakt om haar voor de gek te houden.

"Ze hebben er inmiddels een sport van gemaakt om de oppas voor de gek te houden"

Laatst was Hidde er niet omdat hij met een vriendje speelde en toen ging Bram nadat hij een koekje had gehad naar buiten om daarna binnen te komen met de mededeling dat hij uitgespeeld was met het betreffende vriendje en wel een koekje lustte. Gevolg: een dubbele portie voor hem en Gea die nog altijd geen idee heeft.”

 

Waar is dat feestje?

Mariël (48) is getrouwd en moeder van Willem (9) en Jacob (8).

“Onze oppas Leonie (20) vond de jongens zo zoet toen ze aan tafel met z’n tweeën druk zaten te tekenen en knutselen. Dat ze twintig uitnodigingen hadden gemaakt voor een feestje voor alle buurkinderen had ze wel door. Dat ze ze daarna bij het buitenspelen ook daadwerkelijk hadden bezorgd niet. En dus ging om half zes de deurbel en stond het ene na het andere kind op de stoep in de verwachting dat hen een spetterend disco- en pizzafeest te wachten stond.”

 

Papa en mama kom terug!

Manon (35) woont samen en is moeder van Milan (7) en Feline (6 maanden).

“Mijn vriend en ik gingen een avondje weg en hadden Feline, toen een maand oud, meegenomen omdat ze borstvoeding kreeg. Ze was zo makkelijk en zou de hele avond in de wagen slapen, wisten we. Zo konden wij toch lekker uit eten. Voor Milan hadden we onze oppas Nina (14) geregeld, iets wat hij normaal gesproken heel leuk vindt.

Maar die avond was hij woedend dat hij niet mee mocht en zijn babyzusje wel en dat besloot hij luid en duidelijk te laten merken. Vanaf het moment dat we vertrokken tot Nina ons twee uur later wanhopig opbelde, stond hij gillend en krijsend aan de deur te trekken en ertegenaan te schoppen. We zijn maar gauw naar huis gegaan en gooiden het op ‘wennen aan zijn zusje’. Ik vond het vooral naar voor Nina, die zich zo machteloos had gevoeld.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2022.

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >