11x de leukste kindermusea in de buitenlucht

20.04.2023 16:14
buitenlucht musea Beeld: Getty Images

Deze musea zijn top met kinderen én ideaal op een droge of zonnige dag, want ze zijn (gedeeltelijk) in de buitenlucht. Dit zijn onze favorieten.

Wist je dat je op kidsproofplus.nl alle leuke uitjes vindt die geschikt zijn voor kinderen met een beperking? We hebben een hartje gezet bij de uitjes die éxtra toegankelijk zijn.

Fantastisch fort

Een lift die zich dwars door de aardbodem boort, ondergrondse gangen, doolhoven, een interactieve zandbak en Nederland in duizend miljard Minecraftblokjes. Dit maakt GeoFort in Herwijnen een fantastisch fort. Een halfuurtje rijden vanaf Utrecht en zeker de moeite waard.

Vuur maken

In het PreHistorisch Dorp in Eindhoven wandel je de hele geschiedenis door. In één middag kom je langs vuurmakers uit de prehistorie, Vikingen met pijl en boog en een middeleeuwse smid die zwaarden maakt. En het leuke is dat je overal mee mag doen.

Sluizen open

Het Biesbosch Museumeiland ligt op een eiland in Werkendam. Een vaartochtje op de pont mag dus niet ontbreken bij een bezoek. Voor kinderen een geweldig museum. Het eiland is namelijk een schaalmodel van natuurgebied de Biesbosch. Compleet met polders, dijken en sluizen. Hier mogen kinderen dwars doorheen plonsen en zelf sluisjes open en dicht doen.

Lees ook – 16x populaire musea in Nederland voor kinderen >

Net als in Afrika

Op een hete zomerdag voelt het buitenmuseum van het Afrika Museum bijna als een echt stukje Afrika. In het museumpark struin je met het gezin langs traditionele Afrikaanse woonerven met bijzondere hutten en huizen. Leuk om eens naar binnen te gluren.

Rondje om het fort

Eeuwen geleden bouwden de Romeinen het stoere Fort bij Vechten. Nu vind je er het interactieve Waterliniemuseum waar kinderen zelf de vijand verslaan op de speltafel of een virtuele parachutesprong doen. In de zomer zijn de speurtochten een aanrader. Deze zijn lekker buiten én nemen je mee langs de mooiste plekjes van het fort.

Zomerse Zuiderzeekinderen ♥

Stap op de veerboot naar het buitendeel van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De Zuiderzeeeilanden Marken, Pampus, Schokland, Wieringen en Urk vormen een fantastisch waterpretpark. Met waterkanonnen, een verborgen schat en een vijftig meter lange watergoot om de kracht van water te ontdekken. Je mag hier de stroming van het water zelf regelen.

Bekijk ook – Alle museum tripjes mét korting >

Bodemonderzoek

Leer over het veen in Het Veenpark in Barger-Compascuum bij Emmen. Met een digitale speurtocht ga je op ontdekkingstocht. Ga langs bij de molenaar, de bakker, de smid en de klompenmaker. Zeker favoriet: zoethout proeven bij het kruidenierswinkeltje.

Koninklijk feest

Prinsen en prinsessen opgelet! Elk jaar viert Leeuwarden Princessedag in stadspaleis Princessehof. Majesteiten zijn welkom in de paleistuin. Voor kinderen van vier tot en met tien jaar zijn er extra leuke activiteiten.

Historisch Holland ♥

Terug in de tijd ga je in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De geschiedenis maak je hier echt mee. Kinderen helpen bij verschillende ambachten, spelen met oud-Hollands speelgoed en steken de handen uit de mouwen op het kindererf. Een mooie reis naar het verleden.

In tijden van oorlog ♥

Ontdek de militaire geschiedenis in het Nationaal Militair Museum. Verdiep je in oorlogen uit het verleden en luister naar persoonlijke verhalen van militairen. In Xplore – de interactieve speelruimte – gaan kinderen zelf op ontdekkingsreis in de wereld van de krijgsmacht. Buiten is een stormbaan, waterbaan en een grote uitkijktoren met uitzicht over vliegbasis Soesterberg.

Openlucht

In het historische stadje Ootmarsum ligt dit ‘land van Heeren en Boeren’. Met typisch Saksische boerderijtjes en de bijgebouwen die de boer nodig had om te overleven: een bakspieker, smidse, wagenmakerij en wagenschuren. Gaat er geen belletje rinkelen? Op naar Openluchtmuseum Ootmarsum om het Twente van vroeger te ontdekken met een gave tablet-speurtocht.

Leuk museum gevonden? Check dan eerst nog even of je korting ontvangt op de entreetickets.

Op kidsproof.nl vind je per regio de meest complete uitagenda voor gezinnen. De leukste voorstellingen, bijzonderste zwemplekken, fijne uitjes in de natuur en meer inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.