Werk en moederschap combineren? Zó doe je dat volgens Kelly Weekers en Moniek van Rheenen

10.02.2022 08:40
Beeld: Emma Peijnenburg Beeld: Emma Peijnenburg

Dat een carrière en het moederschap prima samengaan, weten ondernemers en moeders Kelly Weekers (32) en Moniek van Rheenen (44) als geen ander. Als je het maar slim aanpakt. Maar hoe doe je dat? En waarom worstelen zoveel moeders met een schuldgevoel?

We gingen uitgebreid in gesprek met psycholoog en business coach Kelly Weekers en Moniek van Rheenen, business coach en voorheen de eerste vrouwelijke commercieel directeur onder de dertig in Nederland (bij Nespresso). En dat levert een hoop herkenbare situaties, tips én levenslessen op.

 

Waar lopen veel werkende moeders volgens jullie tegenaan?

Kelly: “We vinden het allemaal moeilijk om de balans te vinden tussen werk en privé. Bijna elke moeder is geboren met een soort schuldgevoel: als je werkt, mis je thuis iets en als je thuis bent, laat je een carrière liggen. Die balans blijft voor ons ook een uitdaging, maar goed plannen helpt enorm.”

Moniek: “Moeders hebben het gevoel dat ze altijd voor iedereen aan moeten staan. Voor hun team, voor klanten of voor hun gezin. Een paar jaar geleden besefte ik: dat hóeft helemaal niet. Je moet daarin duidelijk je grenzen aangeven.”

Kelly: “Ergens bestaat de illusie dat je alle ballen kunt hooghouden. Met een paar ballen lukt dat wel, maar je moet kiezen welke dat zijn. Veel moeders proberen alles tegelijk te doen. En pas op moment dat ze helemaal uitgeput op de bank liggen, bedenken ze: dit is niet goed. Ze gaan door tot ze oververmoeid zijn of een kort lontje hebben. Het is normaal dat je in fases van je leven bepaalde dingen laat versloffen. In de tropenjaren is voor sommige dingen nu eenmaal minder tijd. Maar dat is oké, want ik wil dat mijn gezin steady is en dat mijn carrière goed gaat. Ik vergeet mijn vriendinnen nooit, maar de tijd van spontane afspraken is voorbij. We moeten het nu inplannen.”

 

Hoe voorkom je dat je je dromen en ambities aan de kant zet?

Moniek: “Toen onze zoon (nu dertien) klein was, heb ik daar best mee geworsteld. Maar op een gegeven moment heb ik geaccepteerd dat ik gewoon rete-ambitieus ben. Werken maakt me blij, en dat is ook heel belangrijk voor een kind, dus hoe kan ik dat als moeder het beste inrichten? Durf voor je eigen dromen te gaan, ook als je moeder bent. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Aan de andere kant moet je soms accepteren dat je je ambities even parkeert en je volledig focust op het moederschap. Maar spreek dan wel met jezelf af dat je het later weer oppakt.”

Kelly: “Ik merk dat vrouwen altijd inchecken bij anderen: doe ik het wel goed? Zorg ik wel goed voor mijn gezin? Denk eens wat vaker aan jezelf. Wat vind jij belangrijk? Niemand heeft er wat aan als je dingen doet die jou niet happy maken. Of je nu voor een carrière gaat of thuisblijft voor de kinderen: het gaat erom dat jij gelukkig bent.”

 

Vergelijken vrouwen zich op dat gebied vaak met andere moeders?

Kelly: “Ja, ik denk dat veel vrouwen naar anderen kijken en denken: dat zou ik ook willen voor mezelf of voor mijn kinderen. Misschien heb je er zelf voor gekozen om wat in te leveren op werkgebied, maar twijfel je ineens omdat een vriendin juist voor haar carrière gaat. Maar gelukkig realiseren we ons steeds meer dat je het leven op je eigen manier mag invullen. Je kunt op heel veel manieren een goede moeder zijn. En daarvoor is het belangrijk dat je op de eerste plaats zélf lekker in je vel zit.”

 

Lees ook
‘Dat ik een carrière nastreef, betekent niet dat ik minder van mijn kinderen hou’ >

 

Hoe zorgen jullie voor een goede werk-privébalans?

Kelly: “Ik ben gedreven in mijn carrière, maar ik vind het ook belangrijk om bij mijn kinderen te zijn. Daarin zoek ik de balans. Als ik te veel thuis ben, word ik prikkelbaar. Ik moet op een bepaald niveau nadenken en dat kan niet als ik urenlang Barbie-toneelstukken speel. Maar als ik genoeg werk, is het juist ontspannend. Die balans vond ik niet meteen hoor. Ik was veel beter in ouderschap toen ik nog geen kinderen had, haha. Voordat ik moeder werd, was ik mega carrière minded, maar in mijn kraambed wilde ik door de hormonen nooit meer werken. Vergeet niet om steeds bij jezelf in te checken: wat heb ik nodig?”

Moniek: “Mijn zoon vindt het nu fijn dat ik er ben als hij thuiskomt, ook al word ik meestal na vijf minuten weer gedumpt, haha. Zodra hij thuiskomt, leg ik mijn laptop bewust uit het zicht. Anders raak ik toch afgeleid en dat wil ik niet. Het gaat erom dat je er écht bent op de momenten dat jullie samen zijn, niet om het totaal aantal uren dat je met je kind doorbrengt.” 

Kelly: “Het draait allemaal om oprechte aandacht. Ben je altijd thuis, maar verslaafd aan je telefoon? Dan ben je alsnog niet écht aanwezig. Leer jezelf aan: wat je doet, doe je met aandacht. Als je op het werk bent, laat je thuis los en ga je lekker aan de bak. Dat geeft rust, omdat je minder het gevoel hebt dat je steeds tekortschiet.”   

 

Hoe kun je het leven als werkende moeder overzichtelijker te maken?

Moniek: “Wat mij geholpen heeft, is nee durven zeggen zonder uitleg. Bij het maken van afspraken, geef ik duidelijk mijn grenzen aan: ‘Ik kan om tien uur óf om twee uur’. Werk je in loondienst en vind je het moeilijk om de balans te vinden? Bespreek het met je baas en kijk wat mogelijk is.”

Kelly: “En zeg niet tegen een klant of collega dat je om acht uur ’s avonds nog kunt bellen als je dan vrij bent. Ik weet bijvoorbeeld dat ik ‘s ochtends niet voor half negen een zakelijk gesprek kan voeren, want dan is het hier een soort Monkey Town. Daarnaast hebben veel mensen hun planning niet scherp. Ik sla elke week mijn agenda open en zet grote kruisen op de dagen dat ik werk. Vervolgens deel ik per dagdeel mijn taken in. Daardoor weet ik precies hoeveel uur ik besteed aan werk en mijn gezin en kan me daar volledig op focussen.”

 

Veel vrouwen vinden het moeilijk om hulp te vragen. Waarom is dat zo belangrijk?

Kelly: “Dat je alles zelf moet doen én kunnen, is een heel toxische gedachte. We moeten van onszelf overal in excelleren en dan ook nog zonder hulp. Dat is onrealistisch. Het duurde best lang voordat ik drie dagen in de week oppas regelde voor mijn kinderen, maar dat heeft me zoveel rust gebracht. Ik geloof niet dat iemand een carrière heeft, huismoeder is en thuis alle klusjes oppakt. Gun jezelf hulp.”

Moniek: “Mooi gezegd. We mogen taken uit handen geven. Dat maakt ons geen mindere moeder. Sta eens wat vaker stil bij wat je allemaal doet. Natuurlijk is het lekker om met vriendinnen te bespreken wat er misgaat, maar wees ook trots op wat er wél goed gaat.”

 

Hoe ga je om met dat schuldgevoel naar je kinderen?

Kelly: “Door te onthouden dat je op heel veel manieren een goede moeder kunt zijn. Ik vind het belangrijk om aan mijn dochters te laten zien dat niet alleen papa, maar ook mama een carrière heeft. Ik wil sterke vrouwen kweken die hun mannetje kunnen staan. Bovendien is alles voor ze geregeld: van een natje en droogje tot een leuke oppas. Tijdens het avondeten voeren we een heerlijk gesprek en ik doe mijn kinderen zelf in bad en naar bed. Moet ik me dan schuldig voelen terwijl zij zich overdag prima vermaken op school of bij de oppas? Geef je levensgeluk niet op als je moeder bent, maar deel je leven zo in dat je er ook voor je kinderen kunt zijn. Zie het als een mooi voorbeeld om later hun eigen dromen na te jagen.”

Moniek: “Laatst hadden Kelly en ik een coachingsdag met onze klanten. Ik stuurde een foto daarvan naar huis en mijn zoon reageerde: ‘Mama, wat ben je blij, leuk!’ Dat hij die blijdschap ook ziet, vind ik heel belangrijk.”

 

Als business coaches runnen Moniek en Kelly samen het bedrijf Moonshot Coaching, waarmee ze vrouwelijke ondernemers helpen met groei in klanten, focus en vrijheid. Kelly schreef de bestsellers Happy Life 365 en Happy Lifehacks 365 en daar komt binnenkort een derde boek bij: De Kracht van Keuze.