‘Zal ik mijn dochter (1) veganistisch opvoeden?’

23.08.2022 06:12
tip kind makkelijker groente eten

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Josefien (29) woont samen met Rens (28) en is moeder van Elfi (1).

“Na tien jaar vegetarisch eten, besloot ik drie jaar geleden over te stappen op een veganistische levensstijl. Mijn vriend Rens was er een jaar eerder al mee begonnen, en toen ik bij hem zag dat het makkelijker is dan het lijkt, waren de laatste dierlijke producten al snel de deur uit.

Lees ook – Hou ieder kind (en ouder) zoet met deze vegan American cookies in 3 varianten >

Veganistisch

Onze dochter Elfi eet naast de borstvoeding met onze pot mee. Het consultatiebureau doet daar een beetje sceptisch over, ze mag toch best een plakje kaas of bakje volle yoghurt? Nou, liever niet dus. Iedereen moet doen waar zij of hij zich goed bij voelt, maar als ik een kind van 1 vlees zie eten, word ik letterlijk misselijk. Dat is dus een harde nee.

Toch twijfel ik of Elfi als ze binnenkort van de borst af is, niet toch wat extra’s nodig heeft. De natuur biedt meer dan genoeg alternatieven voor dierlijke voedingsproducten, maar ik wil er niet in doorslaan. Zelf ondervind ik pas drie jaar wat veganistisch eten met mijn lichaam doet; míjn peuterlijf deed het nog ouderwets met de Schijf van Vijf. En hoe zal haar lichaam reageren als ze straks bij vriendinnetjes of op school toch zuivel binnenkrijgt? Dat wil ik niet te krampachtig voorkomen.

Alle vitaminen

De wijkverpleegkundige stelde een kinderdiëtist voor om in elk geval zeker te weten dat Elfi alle benodigde vitaminen binnenkrijgt. Een extra check is altijd verstandig, maar voorkom ik niet gewoon een hoop gedoe als ik mijn dochter eerst alleen vegetarisch te eten geef, ook al botst dat met onze opvattingen?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.