topstory recept American cookies
Beeld: Aline Bouma

Om jou een handje te helpen delen we elke zaterdag een lekker recept. Hoef jij je het apezuur niet te zoeken. Deze week: deze vegan American cookies maak je gemakkelijk in drie lekkere variaties, daar zit vast iets tussen voor iedereen.

15 minuten | voor 2 grote cookies
 

Article continues after the ad

Nodig

  • 1 tl lijnzaad
  • 2 el plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el kristalsuiker
  • ¼ tl vanillearoma
  • 5 el bloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • snuf zout
  • ½ tl koek- en speculaaskruiden
  • 2 el pure chocolade, fijngehakt of 2 el pindakaas
  • 2 el pure chocolade, fijngehakt of 2 el sprinkles


Lees ook
Tijd om te genieten: zo maak je deze Tarte Tatin van trostomaat met selderij >

 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
     
  2. Doe het lijnzaad met 1 eetlepel water in een klein kommetje en roer goed door. Zet apart.
     
  3. Doe de plantaardige boter, de basterd- en de kristalsuiker in een kom. Klop met een handmixer goed door elkaar tot de boter soepel is.
     
  4. Voeg het vanillearoma en het lijnzaadmengsel toe en mix nog eens goed door.
     
  5. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout toe. Kneed met je handen tot de vochtige en droge ingrediënten helemaal gemengd zijn tot een samenhangend deeg.
     
  6. Voor speculaas-chocoladekoekjes voeg je nu de speculaaskruiden en de gehakte chocolade toe. Kneed dit door het deeg. Of kies voor de combinatie pindakaas-chocola en kneed dan die ingrediënten door het deeg. Óf ga voor neutrale koekjes en bestrooi ze met sprinkles – je mag zelf kiezen!
     
  7. Vorm 2 koekjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben.
     
  8. Bak de koekjes 7 min.
     
  9. Haal de bakplaat uit de oven en tik ermee op het aanrecht. Hiermee geef je de koekjes wat meer lucht.
     
  10. Zet ze nog 3 min in de oven.
     
  11. Laat de koekjes héél goed afkoelen (zeker 15 min) voordat je ze serveert.
     

Het tienjarig bestaan van het blog De groene meisjes wordt bekroond met een boek vol lekkere, makkelijke en betaalbare recepten. De Groene Meisjes: Vegan voor iedereen, Merel Wildschut € 22,99 Fontaine Uitgevers

 

Meer inspiratie voor in de keuken? Elke zaterdag komt er een nieuw recept op KekMama.nl of bekijk hier de eerdere recepten.