Blogger Cassandra Kostuch is gek op chocoladerepen en een blokje kaas, maar omdat haar zoon allergisch is voor tarwe, eieren, pinda’s en zuivel, eet ze dit alles stiekem. Zonder dat hij het ziet.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik voel me zo schuldig als hij merkt dat ik het eet’, schrijft ze op Scary Mommy.
Fiasco
Lange tijd kocht Cassandra vervangers voor alles wat haar zoon niet mocht eten, maar helaas zonder succes. ‘Op het pak stond dat het ‘net zo lekker’ smaakte, maar dat was onzin. De pasta viel uit elkaar tijdens het koken, de pannenkoekenmix werd aan de buitenkant pikzwart, maar bleef rauw in het midden en ik heb honderden euro’s uitgegeven aan nep-eieren die onmogelijk waren om te bakken.’ Na het zoveelste fiasco in de keuken, gooide ze het roer om.
‘Ik stopte met die stomme vervangers en kocht voor mezelf weer ‘normaal’ eten’, vertelt Cassandra. Voor haar zoon kookte ze apart. Maar hoewel hem dit in het begin niet zoveel uitmaakte, zag hij naarmate hij ouder werd wel degelijk dat hij anders at dan de rest. ‘Toen ik hem op een dag ophaalde van een verjaardagsfeestje – waar ik van te voren glutenvrije veganistische chocoladecupcakes meegaf – was hij verdrietig. Hij wilde geen speciale traktatie, hij wilde gewoon wat de rest at.’
Lees verder onder de advertentie
‘Beschermen’
Ze vervolgt: ‘Hij wist natuurlijk niet dat zijn ‘speciale’ cupcakes tien keer zo duur waren en dat ik de hele stad door moest om ze op te halen. Hij begreep alleen dat de andere kinderen allemaal dezelfde witte cupcake met regenboogsnoepjes aten, en hij zijn donkerbruine cupcake met gebroken glazuur uit zijn rugzak moest halen.’ Cassandra’s zoon voelde dat hij anders was. En daarom probeert ze hem zo min mogelijk te confronteren met eten dat hij niet mag. ‘Ik wil hem beschermen.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.