‘Mijn dochter is een meeloper, hoe breng ik haar daar vanaf?’

09.05.2023 06:37
meeloper Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Marit (37) woont samen met Ellard (40) en is moeder van Elin (9) en Maeve (6).

“‘Wees niet als de anderen, daarvan zijn er al genoeg’, prijkt op een tegeltje bij mijn oma – ze leeft nog – op het toilet. Elin moet daar altijd hard om lachen. Oma praat altijd in wijsheden, soms niet helemaal van deze tijd. Dat in deze spreuk toch een belangrijke les zit, druk ik mijn dochters regelmatig op het hart. Dat het goed is om jezelf te zijn, te staan voor wat je hart gelooft en anderen te respecteren om wie zíj zijn. En toch is mijn oudste dochter een meeloper.

Meeloper

Onzekerheid hoort bij opgroeien. En iedereen wil erbij horen. Maar Elin heeft een groepje vriendinnen om zich heen verzameld dat stelselmatig andere kinderen buitensluit. De aanvoerder van het clubje vertoont pesterig gedrag en de rest volgt haar, Elin incluis.

“Haar ‘vriendinnen’ negeerden haar een week en maakten háár onderwerp van pesterij”

Onlangs werd een dik meisje in hun klas het slachtoffer. Een meisje met wie Elin het eigenlijk heel goed kan vinden, en bij wie ze over de vloer komt. De pestkop schold het meisje na schooltijd, in het speeltuintje achter ons huis, uit om haar postuur en trok haar rok omhoog. Dat ging Elin te ver, en ze nam het voor het meisje op. Gevolg: haar ‘vriendinnen’ negeerden haar een week en maakten háár zelfs een keer onderwerp van pesterij, door haar schooltas af te pakken en over te gooien.

Lees ook – Onderzoek: veel basisschoolkinderen vinden dat online gemeen doen er gewoon bij hoort >

Vriendschap

Ik heb geprobeerd het gesprek met Elin aan te gaan. Over wat echte vriendschap is, waarom mensen pesten, wat het doet met het slachtoffer. Elin begrijpt het allemaal prima, maar haar angst om buitengesloten te worden overheerst.

Het gepeste meisje neemt Elin niks kwalijk, maar snapt niet dat Elin nog met haar vriendinnen wil omgaan. En eerlijk: dat begrijp ik ook niet. Ik ben blij dat ze opkomt voor de mensen om wie ze geeft, maar hoe leer ik haar om te gaan met mensen die oprecht om hun medemens geven?”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.