‘Mijn vriend en ik worden het niet eens: wasbare of wegwerpluiers’

23.10.2022 12:11
luiers_met_korting

Wanneer de ene hoek van het huis voor het meest duurzame product gaat en de andere hoek liever de goedkoopste optie pakt, krijg je een strijd waarbij de handdoek niet snel in de ring wordt gegooid.

Ronja (31), moeder van Maxime (9 maanden):

“Doodvermoeiend vind ik de dagelijkse discussies met mijn vriend over de luiers. Dat wil zeggen: voor mij is het geen discussie dat we wasbare gebruiken, hij komt nog steeds stug thuis met wegwerpexemplaren. Niet te verantwoorden, vind ik. Inlegluiers zijn goor, vindt hij.

“De twee versies liggen naast elkaar in de commode, het symbool van een stilzwijgende duurzaamheidsoorlog”

Dus liggen de twee versies naast elkaar in de commode, het symbool van een stilzwijgende duurzaamheidsoorlog, en ben ik de enige die luierwassen draait. Ik kan niet anders dan me schikken, op zijn zorgdagen. Net zo goed als hij de luieremmer moet verschonen, want hij veroorzaakt nu eenmaal het meeste afval.

We besparen ten minste de helft, troost ik me. Waarna ik hypocriet in de auto stap naar werk, terwijl mijn vriend alles op de fiets doet.”

Lees ook – Duurzame kinderkleding: hier moet je op letten >

Besparen

Xiu (29), moeder van Jade (1):

“Ik ben een verzekeringshopper. Omdat ik niet alleen zo groen, maar ook zo inclusief mogelijk verzekerd wil zijn. Besparen vind ik belangrijk, maar van minder belang. Toen een zorgverzekeraar in opspraak was omdat die het abortusrecht verkapt niet volledig ondersteunt, stapte ik linea recta over naar een ander.

“We betalen meer, maar ik heb wel een schoon geweten”

Ik legde erop toe qua premie, waardoor mijn vriend en ik nu bijna dertig euro per maand meer betalen, maar had wel een schoon geweten. Kortstondig zorgde het voor oorlog in de toko, tot ik opperde de condooms ook maar te laten zitten dan, uit geld- en milieubesparing. Wat zou dát ons schelen? Sindsdien is het pais en vree in onze stulp.”

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.