Wasbare luiers: wat zijn de voordelen?

11.05.2021 14:02
wasbare luiers voordelen Beeld: Getty Images

Een uitwasbare luier gebruiken klinkt misschien ouderwets, maar wist je dat er tegenwoordig veel verschillende soorten van bestaan en het gebruik ervan een stuk milieuvriendelijker is dan wegwerpluiers? En het scheelt het je nog flink in de kosten ook.

Een wegwerpluier werkt simpel: is hij vies, dan gooi je ‘m in de luieremmer en trek je een schoon exemplaar uit je commode. Een wasbare luier lijkt wat ingewikkelder, maar dat valt reuze mee. Hij is voorgevormd en bevat een katoenen inlegger. Beide onderdelen kunnen gewoon in de wasmachine.

Gebruik je daarbij nog losse inlegvelletjes, dan wordt alleen het vocht doorgelaten in de luier en de ontlasting niet. Bij een grote boodschap van je kind kun je het inlegvelletje dus weggooien en komt er geen ontlasting in je wasmachine.

Wat kosten ze?

Dit is net als bij wegwerpluiers lastig te zeggen, omdat het sterk afhangt van het type wasbare luiers dat je koopt. En ga je voor inlegvelletjes bij iedere luier of laat je die achterwege? Je kunt wel stellen dat het gebruik van wasbare luiers goedkoper is dan wegwerpluiers; het scheelt volgens onderzoek al gauw zo’n 450 euro.

Milieuvriendelijk

Wasbare luiers zijn gemaakt van katoen, bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen. Volgens Milieucentraal zijn wasbare luiers beter voor het milieu, ook als je het wassen en de wasmiddel meetelt.

Lees ook: Sanne Vogel over haar peutertweeling en duurzaam leven: ‘Ik ben meer zen dan ooit’

Hoe maak je ze schoon?

Een herbruikbare luier kun je prima wassen op veertig graden. Is je kind ziek of heeft hij bijvoorbeeld diarree, dan kun je beter kiezen voor zestig graden.
Gebruik bij het wassen overigens geen wasverzachter, want katoenen luiers nemen daardoor vocht minder goed op. Drogen doe je gewoon aan de waslijn, maar de luiers kunnen ook in de droger.

En nog meer voordelen

Wist je dat kinderen sneller zindelijk worden als je uitwasbare luiers gebruikt? Gemiddeld zijn kinderen met wegwerpluiers zindelijk rond 3 jaar en 2 maanden, maar bij het gebruik van uitwasbare luiers is dat eerder. En dat scheelt natuurlijk nog meer in de kosten.

En ook wel zo prettig: met wasbare luiers heb je altijd luiers in huis en hoef je nooit aanbiedingen in te gaten te houden om een nieuwe voorraad in te slaan.

Bron: Consumentenbond