Demi: ‘Ik heb me op heel veel momenten in mijn leven alleen gevoeld’

22.11.2023 10:18
Demi de Boer Fotografie: Mark Groeneveld

In Kek Mama 12 vertelt Demi de Boer over het afgelopen jaar, het moederschap en haar eigen jeugd die niet altijd even makkelijk was. “Als Rémi me boos aankijkt, zie ik mezelf. Dat belooft nog wat…”

Met ex-voetbalinternational Ronald de Boer als vader, groeide Demi als ‘klein mensje’ zelf op in het buitenland en reisde zij de hele wereld rond. Een groot deel van haar jeugd woonde zij in Qatar. Door die ervaring weet ze heel goed wat ze haar dochter wil meegeven. “Ik groeide op in verschillende landen en daardoor tussen nog meer verschillende culturen en religies. Ik kreeg les op internationale en Amerikaanse scholen, waar ze uitblinken in één ding: ze drillen op gelijkheid. De belangrijkste les is dat ieder mens gelijk is, dat je altijd respect moet hebben voor een ander, ook al leidt hij of zij een totaal ander leven dan jij.”

Lees ook – ‘Ik had Rémi graag twee ouders gegund die super happily in love zijn. Maar ja…’ >

Onwetendheid

“Toen ik in 2012 voor het eerst naar Nederland verhuisde, viel het me op dat er nog veel onwetendheid was over bijvoorbeeld de islam, terwijl ik net jaren in een islamitisch land had gewoond. Om een voorbeeld te noemen: als ik of een vriendin een Marokkaans vriendje had, zag ik heel wat wenkbrauwen fronsend omhooggaan, zo van: moet je dat wel doen? Dat vond ik schokkend, want zo had ik hier zelf nog nooit naar gekeken. Ik was niet anders gewend dan omringd te zijn door mensen met een andere achtergrond, religie of etniciteit en had dat altijd als volstrekt normaal beschouwd.”

Daarom vindt Demi het ontzettend belangrijk om Rémi te leren om een ander, wie dan ook, altijd respectvol te behandelen. “Mijn dochter groeit heel anders op dan ik, bijvoorbeeld met minder diversiteit om zich heen. Ik vind het dan ook heel belangrijk dat ze niet door onwetende mensen wordt beïnvloed, daar ben ik wel heel scherp op: als zij ouder wordt, wil ik onder geen beding rare of kwetsende opmerkingen uit haar mond horen.”

“Mijn dochter groeit heel anders op dan ik”

Ook om die reden denkt Demi er extra goed over na naar op welke school ze haar dochter stuurt. Ervaring met het Nederlandse onderwijs heeft ze zelf namelijk niet. “In het buitenland zat ik altijd op een internationale school, mijn Engels is dan ook twintig keer beter dan mijn Nederlands. Ik leerde Nederlands van mijn ouders, en vanaf mijn zestiende – toen ik naar Nederland kwam – van mijn opa en oma waar ik woonde. Ook probeerde ik af en toe de krant te lezen. Tenminste… als ik niet te druk was met puberen.”

Totale chaos

Om op je zestiende ineens naar Nederland te verhuizen was namelijk nogal een ommezwaai. “Het was sowieso een hectische periode in mijn leven: mijn ouders waren net uit elkaar, mijn vader ging bij zijn vriendin wonen, mijn moeder en mijn zusje verhuisden naar Spanje en ik belandde bij mijn opa en oma in Abcoude. Ik kan wel zeggen dat er genoeg gebeurde, of beter gezegd: het was een totale chaos. Door die hele situatie was ik eenbrutale puber die boos was op de wereld – zeker niet makkelijk voor mijn arme opa en oma. Als Rémi me boos aankijkt, zie ik mezelf. Dat belooft nog wat…”

“Als Rémi me boos aankijkt, zie ik mezelf. Dat belooft nog wat…”

Die turbulente periode in haar jeugd maakt Demi nog dankbaarder voor de komst van haar dochter. “Ik denk dat ik me op heel veel momenten in mijn leven alleen heb gevoeld. Het krijgen van een kind betekent voor mij onvoorwaardelijke liefde. Dat vind ik een heerlijk gevoel. Met Rémi is er altijd iemand bij me, en niet zomaar iemand: een fantastisch meisje dat oneindig veel plezier en blijdschap uitstraalt. Zoals het nu gaat, ben ik heel gelukkig. Rémi en ik gaan samen positief het nieuwe jaar in, ik ga aan de bak met mijn carrièredoelen, maar vooral ga ik heel veel mooie herinneringen maken met mijn kleine meid.”

Demi de Boer
Demi de Boer

[tekst]

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.