Alice: ‘Ik laat mijn dochter zoveel mogelijk met rust tijdens de eindexamens’

15.05.2024 09:48
eindexamens Bron: Unsplash

De spanning is om te snijden onder veel daken waaronder middelbare scholieren wonen. De eindexamens zijn namelijk deze week (en al eerder) begonnen. Het is nogal een gestreste toestand, ook bij Alice (50) thuis. Want haar dochter Yentle (16) is de eerste in huis die echt eindexamens doet.

Gisteren had Yentl zich zelfs verstopt tijdens het leren voor biologie. Alice kwam haar wat lekkers brengen op haar kamer. Maar Yentl zat niet op haar bed te leren (de plek waar ze normaal haar huiswerk maakt). Alice: “Ik trof haar aan op onze zolder. Ze zat daar, zei ze, omdat ze zich in haar kamer niet meer kon concentreren ‘omdat wij beneden (altijd) te hard praten’. 

Met oortjes in leert makkelijker

Normaal hoort ze ons niet, want ze heeft altijd haar oortjes in ‘want dat leert makkelijker’. Ik vraag me dan ook af hoe ze het gaat doen deze weken met alle regels die er zijn tijdens rondom de eindexamens. Leren kan ze namelijk niet goed zonder oortjes in. Trouwens ook niet zonder tegelijkertijd chatten met vriendinnen. We gaan het zien.

Straks heeft ze al die maanden zitten spieken

Alice

Dus ik maak me eigenlijk nu wel zorgen. Al staat ze er wel goed voor met een gemiddelde van 7,5. Toch ben ik benauwd. Straks heeft ze wel al die maanden zitten spieken. Niet dat ik daar van wakker lig. Dat ze het niet gaat halen: daar ga ik wel echt van balen. Het is meer dat ik het haar zo graag gun om straks naar lekker in Amsterdam te gaan studeren.

Kost het me straks weer een paar verkeersboetes

En daarnaast maak ik me ook druk uit eigen belang. Waarom liepen we anders stad en land af voor de leukste vervolgstudie? Ik zit er echt niet op te wachten dat we riedeltje straks weer opnieuw moeten doen. Zo geen zin in. Kost het me straks weer verkeersboetes omdat ik mijn auto nergens in de stad kwijt kan behalve op de stoep.

Het startschot van deze examen marathon was afgelopen maandag met de vakken geschiedenis, staatsinrichting, en Griekse taal en cultuur. Voor verschillende onderwijsniveaus worden diverse vakken afgenomen. Een strak schema regelt de starttijden. Het examen in de ochtend start om 9.00 uur en in sommige gevallen met het tweede vak op dezelfde middag om 13.30 uur.

Alice: “Yentl heeft 29 mei haar laatste vak en dan is ze hopelijk samen met de andere leerlingen klaar. Ik kan niet wachten. Tot die tijd laat ik haar eigenlijk zoveel mogelijk met rust.”

Tips neemt de 16-jarige trouwens slecht aan van haar moeder. “Ook niet toen ze me in de aanloop naar de eerste toets toevertrouwde, dat ze voor het eerst wel echt gestrest was”, vertelt Alice. “Ik schrok daar wel van, want wat nu als ze blackouts krijgt. Spontaan kreeg ik het afgelopen week zelf ook Spaans benauwd. Ik denk dat ik toch ongemerkt de spanning overneem van mijn kind!”

Alice gaaf Yentle een paar tips voor tegen de spanning. “Let op je ademhaling. Ga met je aandacht naar je voeten. Adem in en adem uit.” Maar nog voordat ze kon uitleggen hoe je dat het best kan doen – door op een stoel te gaan zitten met je ogen dicht – was de puber alweer naar zolder gevlucht.

“Heb gewoon vertrouwen, het komt vast wel goed!” Alice weet niet of haar dochter dit advies halverwege de trap nog heeft opgepikt.

Examens nog tot 19 juli

Oorspronkelijk zijn de examens gestart vanaf 1 april. De scholen hebben de vrijheid om de examenperiode zelf in te richten tot uiterlijk 19 juli.

De meest cruciale datum ligt voor de meeste middelbare scholieren op 12 juni. Deze datum bepaalt namelijk of een leerling de vlag kan hijsen of nog herexamen moet doen.

“Ik ben trouwens de enige hier in huis die voor het eerst echt examen gaat doen”, mopperde Yentle op de ochtend van haar eerste toets. “Want alle anderen hier in huis deden examens tijdens corona en dat telt niet.”

Yentle heeft gelijk. Alice weet dat als haar zoon Mats (21) vandaag nask-examen (natuurkunde/scheikunde) had moeten maken, hij niet zou slagen. Die deed zijn examens in 2020 thuis en online. Met een vriend onder zijn bureau.

Slagingspercentage hopelijk dit jaar weer hoger

Dit jaar zijn er gelukkig geen extra maatregelen en daar is Alice blij mee. Yentle niet. Hopelijk is het slagingspercentage wel weer hoger dan die na corona.

“Terwijl de examens in volle gang zijn, worden niet alleen de zenuwen van mijn dochter op de proef gesteld. Ook die van mij”, lacht Alice. “En net als mijn dochter luister ik ook niet naar ‘mij’. Dus herhaal ik het nog 1 keer voor alle ouders met scholieren die deze weken ook eindexamens doen en zich gespannen voelen: “Ga met je aandacht naar je ademhaling. Ga rustig rechtop zitten op een stoel. Zet je voeten plat op de grond en adem rustig in en uit. Het komt vast wel goed.)”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.