Je kind heeft uitslag of flinke oorpijn, dus even Googelen wat het kan zijn. Maar volgens moeder en blogger Rachel Garlinghouse moet je oppassen met alle medische adviezen die je online vindt.
Lees verder onder de advertentie
‘Het internet staat vol met vragende moeders die willen weten wat hun kind mankeert’, zegt Rachel. ‘Van een bloedneus tot een hoestbui en erg veel overgeven. Maar het is heel simpel: als je kind ziek is, laat hem dan nakijken door een arts. Moeders op social media – zelfs als sommigen verpleegkundigen of artsen zijn – kunnen je kind niet onderzoeken en een nauwkeurige diagnose stellen.’
Veel van de adviezen die ouders online geven, zijn volkomen belachelijk, zegt ze. ‘Ik ben helemaal voor gezond eten, frisse lucht en andere natuurlijke behandelmethodes. Maar dan moeten ze wel nut hebben. Wie zegt dat een verkoudheid geen beginnende longontsteking is? Ik wil niemand bang maken, maar de beste persoon om je kind te onderzoeken is een arts. Niet een ouder die ook middenin de nacht op is en op het internet zit.’
Lees verder onder de advertentie
‘Verspil je tijd niet’
Ze wil echter niet als een overbezorgde ouder klinken. ‘Ik suggereer dus niet dat elk hoestje, uitslag of diarree meteen betekent dat je naar een arts moet rennen. Maar bij hoge koorts, of als je kind lusteloos is of niet meer kan lopen, is het een ander verhaal. Verspil dan geen tijd met foto’s maken en een verhaal typen op social media, maar besteed je energie en aandacht aan de zorg voor je kind.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.