Kim: ‘De buren eisen een hogere schutting, maar willen niet betalen’

11.02.2024 12:58
schutting Bron: Pexels

In eerste instantie leken de buren van Kim erg aardig, maar een paar maanden later kwam daar verandering in. De buren klaagden namelijk over alles, maar met name over de kinderen.

“Ruim een jaar geleden zijn we verhuisd, van een huurappartement naar onze eerste echte koopwoning. Een redelijk doorsnee eengezinswoning in een nette wijk. De huizen zijn gebouwd in de jaren ’70 en er wonen nog veel eerste bewoners, dat betekent dus dat de gemiddelde leeftijd in onze straat wat aan de hoge kant is.

Druk gezin

De vrouw waarvan wij het huis hebben gekocht was ook al oud, ze woonde alleen maar moest naar een verzorgingstehuis, omdat zelfstandig wonen niet meer ging. Zelf zijn we een redelijk jong gezin. Mijn man en ik zijn begin dertig en we hebben drie zoontjes van 6, 4 en 2 jaar oud. Een best druk en chaotisch gezin dus.

Ik begrijp dan ook goed dat de buren even moeten wennen aan de drukte die opeens naast hen is komen wonen, maar waar ik niet goed tegen kan is hun negatieve instelling.

Onze buren zijn allebei eind zestig en dus met pensioen. Ze zitten veel thuis en houden alles in de straat in de gaten. Toen wij hier kwamen wonen was het winter, we waren langs geweest met een bloemetje om kennis te maken en alles leek goed. Maar al snel kwamen de briefjes. Of we onze auto niet op ‘hun’ plek wilden parkeren, of we niet ’s ochtends vroeg de kliko wilden buiten zetten en ga zo maar door.

Krijsen in de tuin

Toen het eenmaal zomer werd, gingen de kinderen natuurlijk in de tuin spelen. Al snel kwamen daar ook klachten over. Onze kinderen ‘krijsten’ te veel, dat waren de letterlijke woorden van de buurvrouw. En ja, natuurlijk zijn onze kinderen luidruchtig, maar niet anders dan andere kinderen. Bovendien liet ik ze nooit ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat naar buiten. Maar het belangrijkste; ik kan en wil ik ze niet vragen om in de tuin te fluisteren.

We vertelden de buren dat we er rekening mee zouden houden en erop zouden letten dat ze niet schreeuwen in de tuin, maar dat we ook wat begrip van hun kant verwachten. Wij zijn een jong gezin, niet het oude besje dat hiervoor in ons huis woonden, dat moesten zij ook accepteren.

Hogere schutting

Nog geen week later lag er een brief op de deurmat met daarin de eis voor een hogere schutting. Op onze kosten natuurlijk, want het waren onze kinderen die de overlast veroorzaakten. Wij waren met stomheid geslagen en willen zelf helemaal geen nieuwe schutting. De schutting die er staat is namelijk nog prima en we hebben ook helemaal geen geld voor het laten plaatsen van een nieuwe.

We zijn naar de buren toe gegaan om dit met ze te bespreken, maar zij blijven een hogere schutting eisen en vertellen dan hoe hun woonplezier is verziekt door onze kinderen en dat ze nooit meer rustig in de tuin kunnen zitten.

Mijn man en ik hebben geen idee, hoe we hiermee om moeten gaan. We willen graag een goede relatie met onze buren, maar dat wordt ons heel moeilijk gemaakt. Bovendien voel ik me bij ieder geluid dat de kinderen nu in de tuin maken bezwaard, waardoor de kinderen niet meer zorgeloos kunnen spelen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.