Op déze leeftijd worden we gemiddeld ouders

18.11.2023 14:00
Beeld: Getty Images

Op welke leeftijd we gemiddeld ons eerste kind krijgen? Die cijfers hebben door de jaren heen flink geschommeld. Worden we eerder of juist later moeder dan 20 jaar geleden? Wij hebben het antwoord voor je!

Sweet 30

Volgens cijfers uit 2022 krijgen Nederlandse vrouwen gemiddeld op een leeftijd van 30,3 jaar hun eerste kind. Een aantal jaren later dan in 1972, waar de gemiddelde leeftijd om moeder te worden 24,5 (!) was. Opvallend: na jaren van stijging was er plots een halt in 2022. Een soort pitstop in de race naar het ouderschap, als je wilt. Sinds 2021 bleef de gemiddelde leeftijd van mama’s bij de geboorte van hun eerste kind steken op dezelfde cijfers. De afgelopen tien jaar is ook het aantal tienermoeders (moeders onder de 20) aanzienlijk gedaald. Ten opzichte van 2012 is er in 2022 een daling van ruim 1.500 jonge moeders. 

Hoe zit dat met vaders?

Nu, laten we het hebben over de vaders. In 2022 hielden de Nederlandse mannen vast aan een gemiddelde leeftijd van 32,8 jaar bij de geboorte van hun eerste spruit. Net als bij moeders zijn dat dezelfde cijfers als in 2021. Als we een sprong terug in de tijd maken, zien we dat de gemiddelde leeftijd van kersverse vaders twintig jaar geleden 32,2 jaar was. Ze worden er niet jonger op, maar wie zegt dat ervaring geen rol speelt in de papa-game?

Onze buren

Hoe zit dat met de rest van Europa? Uit onderzoek uit 2019 blijkt dat je in het zonnige Zuid-Europa een vergelijkbare trend ziet. De Zuid-Europese vrouw wacht geduldig en zet pas rond haar dertigste haar eerste kind op de wereld. Italiaanse moeders spannen de kroon en brengen nieuw leven ter wereld op een gemiddelde leeftijd van 31,3 jaar. De jongste moeders zijn voornamelijk te vinden in Bulgarije, waar vrouwen de moederschapsrol al op zich nemen op 26,3-jarige leeftijd. 

Het lijkt erop dat de dertigers de sweet spot hebben gevonden. Terwijl mama’s besloten dat dertig het nieuwe twintig is, hielden papa’s stand op een stevige 32,8.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >