‘Waarom begint Rick (4) op school ineens weer in zijn broek te plassen?’

20.02.2024 08:00

Emma is moeder van Sanne (6) en Rick (4). Rick zit nu in groep 1 van de basisschool. Hij heeft er een lange tijd over gedaan om zindelijk te worden, maar een maand voordat hij naar de basisschool ging is het eindelijk gelukt. Toch krijgt Sanne steeds een telefoontje van de juf dat hij weer in zijn broek heeft geplast.

‘’Nu hij een aantal maanden op school zit, krijg ik steeds vaker een enigszins gefrustreerd telefoontje van de juf met de vraag of ik Rick wil komen ophalen, want hij heeft weer in zijn broek geplast. Maandenlang hebben we met hem geoefend, en het lukte. ‘Wat was ik blij, maar waarom plast hij dan nu ineens weer in zijn broek?’ Als ik het aan Rick vraag, krijg ik tot mijn frustratie geen duidelijk antwoord. Andere moeders geven aan hier geen last van te hebben bij hun kinderen, ondanks het feit dat zij het hun kind op dezelfde manier hebben aangeleerd. Hoe kan dat nou?

Lees ook: Broekplassen: hierdoor komt het en dit doe je eraan

“Maandenlang hebben we geoefend.”

Niet de bedoeling

Onderweg naar school besluit ik nog een laatste poging te wagen om hem zo duidelijk mogelijk te vertellen dat het écht niet meer de bedoeling is om in zijn broek te plassen. Met een lach op zijn gezicht kijkt hij me aan en zegt hij: ‘Nee, want vandaag heb ik een leuke juf.’ Ik kan een grijns niet onderdrukken bij zijn kinderlijke logica, maar ik voel toch de noodzaak om de ernst van de situatie te benadrukken. Met een zachte glimlach op mijn gezicht leg ik uit dat ongeacht hoe leuk zijn juf ook mag zijn, het nog steeds belangrijk is om naar het toilet te gaan op het juiste moment.

Terwijl we bij het schoolgebouw aankomen, lijkt hij de boodschap te begrijpen, maar zijn speelse ogen verraden dat hij het misschien nog niet helemaal serieus nam. Ik geef hem een knuffel en wens hem een leuke dag op school.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.