Broekplassen: hierdoor komt het en dit doe je eraan

08.08.2019 11:51
broekplassen Beeld: Shutterstock

De meeste kinderen zijn voor hun vierde jaar zindelijk. Maar een kleine groep kleuters plast per ongeluk nog in zijn broek. Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?

Dat een kind op jonge leeftijd in zijn broek plast, is normaal. Hij kan z’n plas nog niet ophouden en laat het lopen. Maar bij oudere kinderen, vanaf dat ze een jaar of vier zijn, is het een vervelend probleem als ze in hun broek plassen. Geschat wordt dat broekplassen bij ongeveer 7 procent van alle vier- tot zevenjarigen voorkomt.

 

Wat is de oorzaak?

Een kind plast niet zomaar in zijn broek. Er zijn in het algemeen drie redenen waarom dit gebeurt:

  1. Het kind is heel actief met andere dingen bezig en daardoor vergeet hij te plassen
     
  2. Het kind is zenuwachtig over een spannende gebeurtenis en laat ongemerkt zijn plas lopen
     
  3. Het kan om een lichamelijke oorzaak gaan, zoals een kleine blaas of een urineweginfectie

     

Lees ook:
Zo vaak plassen is gezond voor je kind >

 

Wat kun je er aan doen?

Probeer niet boos te worden op je kind. Hij kan er zelf namelijk niets aan doen en het is niet alleen voor jou, maar juist voor hem heel vervelend dat het gebeurt. Het tegenovergestelde helpt vaak beter: geef je kind juist complimenten op de dagen dat hij niet in zijn broek plast.

Ook kun je je kind aanleren om te klokplassen. Je laat hem dan op vaste momenten naar het toilet gaan. Zo vergeet hij niet dat hij moet gaan plassen en is de kans op een ongelukje een stuk kleiner.
 

Hulpmiddelen

Helpen deze maatregelen niet, dan kun je ondergoed kopen van het merk UnderWunder. Hierin zit een absorberend kruis. Verliest je kind een beetje plas, dan is daar dus niets van te merken. Daarnaast zijn er nog twee andere hulpmiddelen die je kind kunnen helpen om uiteindelijk van broekplassen af te komen:

Je kunt een plaswekker aanschaffen: een speciaal broekje dat je kind overdag draagt, met een klein apparaatje dat aan zijn kleding wordt vastgemaakt en een alarm afgeeft zodra je kind een paar druppels urine verliest. Er is een geluids- en een trilalarm. Zet je kind alleen het laatste alarm aan, dan hoeft niemand er verder iets van te merken. Met zo’n plaswekker kan je kind op tijd naar het toilet gaan en op den duur leert hij het signaal van een volle blaas te herkennen.

Daarnaast is er het plashorloge. Ook dat heeft een alarm dat regelmatig afgaat, tot wel twaalf keer per dag. Trilt het horloge, dan word je kind er aan herinnert dat hij even naar het toilet moet gaan. Een soort geheugensteuntje, dus.

Bron: Urifoon

 

 

Nog meer Kek Mama? Neem nu een abonnement >