Mandy: ‘Ik heb een betere band met mijn schoonmoeder dan met mijn eigen moeder’

27.05.2024 13:00

Schoonmoeders. Soms heb je het getroffen, soms niet. Mandy (37), moeder van twee meiden (10 en 7) is een van de gelukkigen: “Ik heb er een tweede moeder bij.”

Mandy: “Laten we beginnen met de olifant in de kamer. Ja, ik heb een betere band met mijn schoonmoeder dan met mijn eigen moeder. En nee, mijn eigen moeder leest dit niet. Waarschijnlijk is ze druk bezig met het uitvinden hoe ze een webwinkel bouwt of ze zit diep in een discussie over de beste manier om tomaten te kweken. En dat is precies waarom mijn schoonmoeder een veel betere ‘moederfiguur’ voor mij is geworden.

No-nonsense houding

Mijn moeder is een geweldig mens, laat dat duidelijk zijn. Ze heeft mijn broers en mij in haar eentje grootgebracht, is hartstikke handig, knapt zelf een oude auto op, maakt vintage meubelen mooier, heeft een moestuin waar ze een hoop supermarktkosten mee bespaard en reist de wereld rond. Maar ze is ook een tikkeltje afstandelijk, en ik ben haar eeuwige project in zelfredzaamheid. Als ik haar om hulp vraag, krijg ik standaard te horen: “Je kunt dit zelf wel, je bent slim genoeg.” Dat is best empowering, maar soms wil je gewoon dat je moeder zegt: “Ik doe het voor je.”

Met mijn moeder heb ik altijd een bepaalde afstand gevoeld. Misschien komt het door haar no-nonsense houding of doordat ze me altijd heeft geleerd dat ik op eigen benen moet staan. Het is niet dat ze niet om me geeft; ze toont het gewoon anders. Maar met mijn schoonmoeder is het anders. Ze is een open boek, altijd klaar om te luisteren en te helpen, zonder enige vorm van oordeel. Ze vraagt niet of ze moet helpen, ze komt altijd even langs. Ze laat niet alleen zien dat ze om me geeft, maar zegt het ook vaak.

Mijn kinderen aanbidden haar

Het verschil tussen de twee werd echt duidelijk toen ik voor het eerst moeder werd. Mijn eigen moeder kwam langs met een bak vol adviezen en een voorraad luiers. “Gewoon doen, je leert het wel,” zei ze. Mijn schoonmoeder daarentegen kwam binnen met een lasagneschotel, nam de baby over en stuurde me naar bed. “Rust maar uit, schat,” zei ze, “Ik regel het wel.” Ze is diegene die mijn kindjes na school oppikt, ervoor zorgt dat ze hun huiswerk maken en hen voedt met zelfgebakken lekkernijen waar ze vervolgens over opscheppen in de klas. Mijn kinderen aanbidden haar.

‘Omi’, ofwel mijn moeder, is ‘de coole oma’. Want, ze is altijd op reis of bezig met haar eigen projecten. En wanneer ze thuiskomt, heeft ze geen traditionele cadeaus bij zich, zoals knuffels of speelgoed. Nee, ze komt met praktische snufjes, zoals een slaapzak voor de schoolreis van de kinderen, of een tablet om een nieuwe taal te leren, omdat zijzelf op reis gaat naar die bestemming. Ze speelt niet rustig met de kindjes, maar gaat eropuit, de natuur (lees: modderpoel) in.

Meer op een lijn

Het grappige is dat mijn moeder en schoonmoeder het prima met elkaar kunnen vinden. Ze drinken samen koffie, delen tuinieradviezen en lachen om de gekke dingen die hun kleinkinderen doen. Misschien beseffen ze wel dat ze samen een balans vormen die ik hard nodig heb.

Maar uiteindelijk kan ik het beter met mijn schoonmoeder vinden. Wij liggen meer op een lijn. Doen veel meer samen. Appen elkaar dagelijks. Drinken wekelijks koffie. En dat is helemaal oké. Ze vult de gaten op die mijn moeder, bewust of onbewust, heeft achtergelaten. En op een dag, als ik het geheim van haar perfecte lasagne heb ontrafeld, zal ik mijn kinderen vertellen over de ongelooflijke oma’s die hen grootgebracht hebben. De ene met haar praktische wijsheid en wereldse avonturen en de andere met haar liefdevolle zorgen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.