6 simpele stappen om met je kinderen een moestuin te beginnen

04.05.2024 08:00

Het is hartje lent, en dus tijd om buiten te zijn en te genieten van de natuur. Een geweldige activiteit om samen met je kinderen te doen, is het starten van een moestuin.

Geweldige activiteit met kids

Het beginnen van een moestuin op het balkon of in een kleine tuin is niet alleen een fantastische gelegenheid om quality time door te brengen met je kids, maar het biedt ook tal van educatieve voordelen. Door samen voedsel te kweken, leren kinderen over de natuur, het belang van gezonde voeding en de waarde van hard werken en geduld. Zelfs als je geen grote tuin hebt, kun je nog steeds genieten van het kweken van je eigen groenten en kruiden op je balkon. Orthomoleculair therapeut Bezhwen deelt een paar eenvoudige stappen om je op weg te helpen.

Stap 1: Kies de juiste plek

Of je nu een balkon hebt of een kleine tuin, het is cruciaal om een plek te kiezen waar je moestuin genoeg zonlicht ontvangt. De meeste groenten en kruiden gedijen goed in zonlicht, dus zoek een zonnige plek waar je planten kunnen groeien.

Stap 2: Kies je gewassen

Voordat je begint, is het essentieel om te bepalen welke gewassen je wilt gaan kweken. Laat je kinderen meebeslissen over welke groenten en kruiden ze graag willen verbouwen. Denk aan eenvoudig te kweken gewassen zoals radijsjes, cherrytomaatjes, aardbeien, wortelen, basilicum of munt.

Stap 3: Bereid de containers voor

Als je een moestuin op het balkon wilt beginnen, kun je beginnen met het verzamelen van potten, bakken of zelfs gerecyclede materialen zoals emmers of melkpakken. Zorg ervoor dat de containers voldoende afvoergaatjes hebben om overtollig water af te voeren en vul ze met biologische moestuinpotgrond.

Stap 4: Planten maar!

Laat je kinderen helpen met het planten van de zaden en leer ze over de juiste plantdiepte en afstand tussen de planten. Laat ze hun handen vies maken terwijl ze de zaailingen in de grond zetten en leer ze het belang van zorg en geduld bij het laten groeien van hun eigen voedsel.

Stap 5: Verzorgen en onderhouden

Het verzorgen van een moestuin op het balkon of in een kleine tuin vereist regelmatig water geven, bemesten en het controleren op ongedierte. Betrek je kinderen bij deze taken door ze te laten helpen met het water geven en het verwijderen van onkruid.

Bron: Bezhwen

Stap 6: Genieten van de oogst

Naarmate de planten groeien, zullen je kinderen enthousiast zijn om de vruchten van hun lange geduld en harde werk te zien. Moedig hen aan betrokken te blijven bij het proces door samen de oogst te plukken en te genieten van de smaak van verse, zelfgekweekte groenten en kruiden.

Probeer ook eens een recept van Bezhwen:
Snel, makkelijk en gezond: basisrecept knapperige zadencrackers
Dessert als ontbijt? Dit recept is zoet, voedzaam, snel en vooral lekker
Snel en makkelijk recept voor hectische dagen: bulgursalade

Meer inspiratie opdoen? Volg Bezhwen op Instagram!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.