Mama houdt van kerst: ‘Mijn vier kerstbomen bestel ik begin november al online’

08.12.2022 06:41
mama houdt van kerst Hanne Beeld: privé en Oh Wonder Films van Inge Bouw

Hanne (39) is samen met Floris (38) en ze hebben drie kinderen: Rover (7), Guusje (5) en Mads (3). De feestdagen vieren zij met hun familie en buren.

“Het liefst sla ik de herfst over en gaan we gelijk door naar december. Niets leuker dan ons huis weer in kerstsfeer brengen. Onze schouw is volop versierd met kerstsokken, guirlandes en kandelaars. Ook staan er kleine kerstboompjes op en sinds vorig jaar een houten kerststal, die paste er nog net tussen. Ook qua bomen wordt het steeds gekker. Afgelopen jaar hadden we er vier: een in de woonkamer, een bij de eettafel en twee stuks op de veranda. Allemaal echte – niets mis met een kunstboom, maar de geur van dennennaalden hoort nou eenmaal bij kerstmis.

mama houdt van kerst Hanne mama houdt van kerst Hanne

Kerstversiering

Ieder jaar wacht ik keurig tot Sinterklaas is vertrokken voordat ik de bomen opzet en alle kerstspullen van zolder haal. Met moeite, dat wel, maar zo houden we de feestdagen voor de kinderen overzichtelijk. De bomen staan dan al een tijdje buiten, want ik bestel ze begin november online. Ook maak ik dan alvast een cadeaulijst voor de kinderen. Toch loop ik door de hysterische laatste schoolweken altijd nog te stressen in de dagen voor kerst – komt de postbode wel op tijd?

“Op kerstavond wordt alles uitgepakt en kijken we een kerstfilm naast de open haard en grootste boom”

Op kerstavond wordt alles uitgepakt en kijken we een kerstfilm naast de open haard en grootste boom. Met een hoogte van drie meter is die niet te missen en qua ornamenten evenmin. Er hangen grote items in de kleuren goud en wit in: dieren, zoals een uil, maar ook takken met bloemen en elfjes. Hoe groter, hoe beter.

De boom van de kinderen bij de eettafel is een stuk kleiner en bevat een bonte verzameling aan kitscherige items: felgekleurde sportauto’s, naaldhakken met glitters, dat werk. Ieder jaar mogen de kinderen iets nieuws uitzoeken in het tuincentrum. Alle wanden met hangers worden dan gerust drie keer bekeken. Eén keer liet Rover zijn item vlak voor de kassa op de grond vallen. Gelukkig mocht hij van een medewerker iets nieuws uitzoeken, maar in plaats van hetzelfde te pakken, ging hij wéér alle rekken door.

Lees ook – 11 redenen waarom kerst met je kind een feest is >

Nieuwe traditie

Sinds twee jaar hebben we ook een grote boom op het plein voor ons huis in Amsterdam, een traditie die in coronatijd is ontstaan. Floris haalt met buren een boom van acht meter uit de polder en hijst ’m met touwen omhoog, waarna ze er met een hoogwerker van de brandweer lichtjes in hangen. Ondertussen komt iedereen naar buiten en zorgt de slager op de hoek voor een pan erwtensoep. Een heerlijk sfeertje, dat de kerstdagen nog mooier maakt.”

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2022, in de winkel vanaf 29 november.

mama houdt van kerst Hanne mama houdt van kerst Hanne

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.