Vivian: ‘Ik besef dat ik mijn zoon onbewust leer om de massa te volgen’

06.04.2024 13:00

Opvoeden is misschien wel de moeilijkste job ooit. Als moeder zijnde leer je gaande weg. Zo ook Vivian (34), moeder dan Dani. Wanneer ze haar zoon van 4 naar bed brengt en een simpel zinnetje gebruikt om hem in dromenland te krijgen, schrikt ze.

Vleugje frustratie

“‘Dani, het is al veel te laat, lieverd. Alle vriendjes van jou liggen al heerlijk te dromen.’ Deze zin floept vaak uit mijn mond, doordrenkt met een vleugje frustratie, gericht op mijn eigenwijze zoon. In momenten van wanhoop grijp ik instinctief naar het vergelijken van mijn kind met anderen, puur en alleen om hem te laten gehoorzamen. Maar diep van binnen besef ik dat ik hem onbewust leer om beslissingen te nemen op basis van de massa, niet op basis van zijn eigen behoeften of onze gezinswaarden.

Lees ook – 25x geef je kind meer zelfvertrouwen met deze uitspraken

Eigen waarden

Als hij ouder is en zijn klasgenoten de leraar belachelijk maken, wil ik dat hij dapper genoeg is om hier niet aan mee te doen of nog beter: hier iets van te zeggen. Als hij tiener is en zijn vrienden hem uitnodigen om te drinken of drugs te gebruiken, hoop ik dat hij de veilige route kiest. Als diezelfde vrienden oneerbiedig over vrouwen praten, wens ik dat hij zijn stem verheft en actie onderneemt.

Ik wil dat hij bewust selecteert wie hij in zijn inner circle toelaat, de moed boven het gemak verkiest, zonder te handelen om zijn populariteit te vergroten. Het verlangen naar acceptatie en erbij horen zit diep geworteld. Nee zeggen tegen vrienden kan ongemakkelijk en uitdagend zijn. Juist daarom is het van belang dat hij leert leven volgens zijn eigen waarden.

Doordachte keuzes

Dus, als ik wil dat mijn kind doordachte keuzes maakt, moet ik ophouden hem dingen voor te kauwen enkel omdat anderen het ook zo doen. Ik moet hem laten begrijpen waarom het eten van groenten essentieel is voor zijn welzijn, waarom een goede nachtrust cruciaal is voor zijn gezondheid. We moeten oprechte en gerichte gesprekken voeren. Hij moet het recht hebben om te twijfelen, vragen te stellen en uiteindelijk zelf beslissingen te nemen.

Lees ook – Nieuwe website wil vaders actiever betrekken bij de opvoeding van kinderen

Dit betekent dat ik meer creativiteit, geduld en empathie moet tonen bij het stellen van grenzen, in plaats van simpelweg te verlangen dat hij de voetsporen van anderen volgt. Belangrijker nog, ik moet ook reflecteren op mijn eigen keuzes, zoals waarom ik een promotie nastreef of de nieuwste yogaleggings koop. Draait het om het voldoen aan de verwachtingen van anderen, of is het in lijn met mijn diepste waarden en doelen in het leven?”

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.