Zelfvertrouwen, de een heeft er meer van dan de ander, maar hoe fijn is het om zelfverzekerd rond te lopen en te weten waar jouw kwaliteiten liggen. Door deze 25 quotes/uitspraken te gebruiken help je je kind om nog meer zelfvertrouwen te krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Simpele, maar belangrijke woorden
Deze quotes zouden zo op een tegeltje kunnen. In het dagelijks leven zullen er genoeg momenten zijn waarop je deze quotes kunt toepassen. Op onzekere momenten, verdrietige momenten, of gewoon in het algemeen. Welk kind wil nou niet horen dat zijn ouders trots op hem zijn.
‘Je bent vaardig genoeg’
‘Dat was dapper’
‘Je kunt het’
‘Ik geloof in je’
‘Jij bent genoeg’
‘Ik ben trots op je’
‘Je kunt moeilijke dingen doen’
‘Wat er ook gebeurt, ik hou van je’
‘Dat klinkt super, kun je me meer vertellen?’
‘Doe je best, meer kun je niet doen’
‘Soms maken we fouten, zo leren we’
‘Ik weet dat je je best hebt gedaan en ik ben trots op hoe je het hebt gedaan’
Een helpende hand
Met deze quotes kun je je kind helpen, en hem tegelijk het vertrouwen geven dat hij het kan.
‘Laten we het samen proberen’(met deze uitspraak laat je weten dat je altijd de helpende hand wilt zijn)
‘Hoe heb je dat gedaan?’ (nogmaals doorlopen hoe hij iets heeft opgelost versterkt het zelfvertrouwen)
‘Hoe kan ik helpen?’(als het je kind echt niet lukt kun je hulp bieden, zo leert je kind ook dat hij om hulp mag vragen)
‘Ik weet dat het moeilijk is, maar ik heb het je eerder zien doen’(dit geeft hem het vertrouwen dat hij het ook nu weer kan)
‘Zelfs als we gefrustreerd/boos worden, houden we nog steeds van elkaar’(conflicten kunnen onveilig voelen voor je kind, hiermee geef je het vertrouwen dat je altijd van hem houdt, ook als er irritaties zijn)
Wat als?
Je stelt je kind indirect de vraag wat er zal gebeuren.
‘Zal ik je eens wat vertellen?’(leg uit hoe jij moeilijke obstakels hebt overwonnen en geef je kind daarmee het vertrouwen dat hij dat ook kan)
‘Ik vraag me af wat er zou gebeuren als…’(hiermee kan je denken in mogelijkheden stimuleren)
‘Weet je wat doorzettingsvermogen betekent?’(zo leer je je kind door te zetten als het even moeilijk wordt)
‘Nieuwe dingen lijken soms eng, maar ze kunnen ook heel leuk zijn’ (wat je kind al kent voelt veilig, maar door dit te zeggen stimuleer je je kind om iets nieuws te proberen wat buiten zijn comfort zone ligt)
‘Hoe heb je jezelf vandaag uitgedaagd?’ (stimuleer je kind om op een zelfverzekerde wijze nieuwe dingen te proberen)
‘Volgens mij ben je hier wel nieuwsgierig naar, laten we eens beter kijken’(ook hier stimuleer je je kind om op een zelfverzekerde wijze nieuwe dingen te proberen)
‘Zullen we iets heel geks proberen?’(je kind zal hierdoor dingen uitproberen die hij in eerste instantie niet zou doen)
‘Zeg me na, ik kan het’(niets beter voor het zelfvertrouwen van je kind dan door je kind zelf te laten zeggen dat hij het kan en in zichzelf mag geloven)
Welke quote/uitspraak ga jij voortaan vaker benoemen?
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.