Nieuwe website wil vaders actiever betrekken bij de opvoeding van kinderen

29.03.2024 06:00

Vaders hebben vaak vragen over hun rol in de opvoeding, maar de online wereld lijkt vooral gericht op moeders. Daar komt nu verandering in met de lancering van ‘vaderen.be’. Deze website is dé go-to plek voor vaders die wat hulp kunnen gebruiken.

Vanaf de zwangerschap voelen sommige vaders zich al niet erkend. Kathleen Emmery, coördinator van het Kenniscentrum, legt uit hoe vaders soms vanaf het prille begin niet serieus genomen worden in hun ouderlijke rol.

Voor alle vaders

Mohammed Mansouri, onderzoeker en initiatiefnemer van ‘vaderen.be’, benadrukt het belang van vaders in het gezin. Hij heeft zelf drie kinderen en heeft met veel vaders gewerkt die vaak zoekende zijn naar hun rol als opvoeder, vooral zij die in het buitenland zijn opgegroeid. Deze website is niet alleen voor een select groepje vaders. Het is een podium voor alle vaders daarbuiten.

Ja, het mag dan wel steeds meer vanzelfsprekend lijken dat vaders hun deel van de zorgtaken op zich nemen, maar de oude genderclichés zitten nog diep verankerd. “Ons onderzoek wijst uit dat veel informatie over opvoeding zich voornamelijk richt op de moeder-kindrelatie en vooral moeders bereikt,” legt Mansouri uit. “Hoewel onze samenleving is geëvolueerd, zijn de oude overtuigingen nog niet verdwenen. Wij willen de vaders ook in de spotlights zetten en speciaal voor hen een platform creëren.”

Lees ook – Vaders voelen zich vaak buitengesloten bij zwangerschap

Van baby tot puber

We wilden een gebruiksvriendelijke website opzetten, boordevol korte teksten, video’s, spelletjes en tips. Het kostte ons twee jaar van onderzoek en ontwikkeling, in samenwerking met diverse organisaties. De onderwerpen variëren van omgaan met een scheiding tot praten met pubers, van communiceren met je partner tot het begrijpen van wat er omgaat in het hoofdje van je kleuter.

“We zijn gestart vanuit de behoeften van vaders zelf,” vertelt Mansouri enthousiast. “De rol van de vader in het gezin is cruciaal. Niet alleen tijdens de eerste duizend dagen, maar ook in de puberteit weten we dat jongens een groter gevoel van eigenwaarde hebben als hun vader betrokken is. Via de website willen we vooral dat vaders gaan nadenken over hun eigen opvoeding en hoe ze die kunnen verbeteren. Wat geeft energie en wat kost energie? Het kan alleen maar helpen.”

Lees ook – 10x zo kun je als partner helpen tijdens de kraamweek, volgens een vader

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.