Beroepsgeheim: ‘Een paar keer heb ik echt op mijn tong moeten bijten’

14.04.2023 06:11
beroepsgeheim mond houden Beeld: Getty Images

Rianne (35, moeder van een zoon van 8) werkt sinds tien jaar als notarieel medewerker.

“Soms grap ik tegen vrienden dat ik een boek kan schrijven over alles wat ik op kantoor meemaak. Ik zie van alles voorbijkomen met gevoelige informatie, zoals huwelijkse voorwaarden en testamenten. In mijn arbeidscontract staat dat ik daar niets over naar buiten mag brengen op straffe van ontslag. Soms is het lastig om mijn mond te houden.

Achter de rug om

Zoals die keer dat er een man met zijn vrouw op kantoor kwam. Samen stelden zij een gelijkluidend testament op, dat houdt in dat partners elkaar als erfgenaam aanstellen. Alles werd netjes geregeld en ondertekend.

Een dag later stond die man weer bij ons op de stoep. Achter de rug van zijn echtgenote om liet hij het testament aanpassen: zij zou helemaal niets van hem erven als hij overleed. Het liefst zou ik zo’n vrouw dan waarschuwen, maar dat mag niet. Ik wil niet in de problemen komen en mijn baan kwijtraken, bovendien zijn het mijn zaken natuurlijk ook niet. Voor zover ik weet leeft deze man nog steeds en zijn ze nog samen. Haar staat dus een nare verrassing te wachten, mocht hij eerder doodgaan dan zij.

Beroepsgeheim

Soms raakt het beroepsgeheim mij persoonlijk. Zoals toen mijn oom twee jaar terug overleed. Hij had al dertig jaar slecht contact met zijn dochter, mijn nicht dus. Mijn oom had zijn testament op mijn kantoor laten opstellen. Een dag na zijn dood belde mijn nicht naar ons kantoor om te informeren naar haar erfenis. Zo ongemakkelijk en schaamteloos. Ze bleef maar bellen, steeds op hoge poten. Toen ze onterfd bleek te zijn, eiste ze haar legitieme portie. Het ging om hooguit een paar duizend euro.

“Het liefst had ik flink mijn gal lopen spuwen, maar dat mag natuurlijk niet”

Het liefst had ik flink mijn gal lopen spuwen over haar bij mijn ouders, maar dat mag natuurlijk niet. Een paar keer heb ik echt op mijn tong moeten bijten als ik mijn ouders zag, maar ik heb me kunnen inhouden.

Lees ook – Julia hield haar zwangerschap geheim: ‘Ik was voorbereid op rouw, niet op een baby’ >

Discreet

Zwijgen is niet heel moeilijk voor mij, want ik ben rustig en geen flapuit. Ik ben ook geen roddelaar en weet heel goed wanneer ik mijn mond moet houden. Tegen mijn zoon zeg ik altijd dat hij niet lelijk over anderen mag praten en niet de geheimen van vriendjes mag delen met anderen. Hij is net als zijn moeder discreet; het grote geheim van Sinterklaas is ook veilig bij hem en zal hij niet aan jongere kinderen verklappen.

Het enige waar ik zelf soms mee in mijn maag zit is iets wat ik over mijn ouders weet. Mijn vader heeft zijn testament op mijn kantoor laten vastleggen, daarin stonden geen schokkende dingen. Maar tussen neus en lippen door liet hij vallen dat hij en mijn moeder behoorlijk wat spaargeld hebben. Daar weet mijn moeder alleen niets van. Niet dat dit voor haar verborgen is, maar mijn vader regelt heel traditioneel alle geldzaken en mijn moeder verdiept zich er niet in.

“Tussen neus en lippen door liet hij vallen dat ze behoorlijk wat spaargeld hebben”

Pap houdt het zo omdat hij bang is dat mijn moeder alles verbrast als ze weet van dit geld, ze heeft nogal een gat in haar hand. Soms ziet ze mooie, dure schoenen in de stad en verzucht ze dat ze daar het geld niet voor heeft. Dan denk ik: je moest eens weten. Toch kan ik zakelijk en privé goed scheiden. Daar heb ik geen last van. Het verbaast me alleen dat er in zo’n goed huwelijk blijkbaar nog altijd geheimen zijn.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.