“Wij hebben een geheim, hè mam?’ vraagt mijn zoon’

28.06.2022 07:01
Mariëtte Middelbeek Beeld: Nine IJff

Mariëtte Middelbeek is journalist en auteur, en columnist voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper en dochter Nora.

“Wij hebben een geheim, hè mam?” Al weken is Casper ermee bezig en hij vindt het maar wat leuk. Want ja, wij hebben een geheim. Een groot geheim waarin ik hem onlangs heb ingewijd en dat hij nu het liefst aan zijn vriendjes en de juf wil vertellen, maar hij moet nog even wachten.

“Het geheim: zijn moeder heeft een dubbelleven”

Het geheim: zijn moeder heeft een dubbelleven. Niet van het soort dat je je huwelijk kost, maar van het soort dat ‘pseudoniem’ heet. Want jarenlang schreef ik niet alleen boeken onder mijn eigen naam, maar publiceerde ik ook vakantiethrillers onder de naam Linda van Rijn en sinds Casper dat weet, raakt hij er niet over uitgepraat. Gelukkig voor hem is de onthulling aanstaande tijdens een feestje dat voor dit doel is georganiseerd.

Lees ook – Mariëtte krijgt confronterende vraag van buurmeisje: ‘Waarom leer ik geen nee zeggen?’ >

Onthulling

De kinderen vervullen een hoofdrol: zij mogen op het podium bekendmaken dat Linda van Rijn hun moeder is. Een gegeven dat Casper enorm bezighoudt, maar waar ik Nora amper over hoor. Wat niet betekent dat ze er niet mee bezig is, maar anders dan haar broer is ze juist geen prater als er iets heel erg in haar hoofd zit. “Helemaal niet”, zegt ze keer op keer als ik haar vraag of ze het spannend vindt. Ik laat haar maar, aangezien ik deze eigenschap herken. Ik besterf het zelf van de zenuwen, maar doe alsof ik volkomen kalm ben.

“Ik besterf het van de zenuwen, maar doe alsof ik volkomen kalm ben”

De avond van de onthulling breekt aan. “Onze mama is Linda van Rijn!” roepen mijn kinderen door de microfoon. Ik ben zo trots op mijn tweetal, de een uitgelaten, de ander trillend als een rietje – maar uiteraard vond ze het niet spannend, verkondigt ze stoer.

Geheimen

Die avond in bed hebben we het over geheimen. “Mag je een geheim nooit verklappen?” vraagt Casper. “Jawel”, zeg ik. “Je hoeft het alleen stil te houden als het een leuk geheim is.” Blij met deze pedagogisch verantwoorde tint zeg ik mijn duo welterusten. Midden in de nacht staat Nora naast mijn bed. “Ik heb een geheim”, zegt ze bedremmeld. “Ik durfde het niet te zeggen, maar ik vond het wél spannend.” Ik glimlach en knuffel haar. “Linda vond het ook doodeng”, zeg ik en ze moet lachen. Soms is een geheim best leuk.

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2022.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.