Beeld: Getty
Beeld: Getty

Nicole is 41 jaar en getrouwd met ingenieur Dirk. Ze hebben vier kinderen van 14, 12, 10 en 8. Nicole is werkzaam als advocaat.

“Sinds een paar maanden heb ik mijn eigen advocatenkantoor. De kinderen zijn groter, dit is het juiste moment. Het is een droom die is uitgekomen. Ik heb meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Ik werkte in loondienst 32 uur, nu draai ik een veertigurige werkweek. Mijn man springt wat vaker bij met de kinderen. Ik verdien ongeveer € 2500 netto per maand, mij man verdient gelukkig meer: € 3000 netto per maand.

 

Hoge vaste lasten

Vier kinderen, dat is niet goedkoop. School, clubjes, kleding, eten – dat kost dat per maand al snel zo’n € 400. We hebben hoge vaste lasten, de hypotheek bedraagt al € 1450 per maand. Daar hebben we inmiddels al wel € 20.000 van afgelost. De rest van ons spaargeld is opgegaan aan de verbouwing van ons huis en de aanschaf van een vakantiehuisje in Zeeland. Die huizen zijn ons pensioen.

 

Zuinig zijn met het geld

Momenteel hebben we nog maar € 3 op de bankrekening en we moeten daar nog negen dagen mee doen. Dat zorgt gelukkig niet echt voor stress, want ik betaal boodschappen even van mijn spaarrekening. Soms voelt zo zuinig doen best vreemd voor iemand van 41 met een goede baan en twee huizen. Ik maak me er weleens zorgen over, maar ik weet dat we over twee jaar weer meer te besteden hebben als we de hypotheek met een nieuwe, lagere rente kunnen afsluiten. Dan krijgen we er opeens € 700 per maand extra bij.

 

Van luxe naar iets minder luxe

Afgelopen zomer brachten we door in ons vakantiehuisje, ons huis in Amsterdam verhuurden we via Airbnb. Op die manier drukken we de kosten en proberen we weer wat geld sparen – we hebben al € 2150 gereserveerd voor de wintersport. We gaan ook vaker naar de Lidl en de Aldi in plaats van naar de Albert Heijn om de hoek. Ik ben ook overgestapt van luxe crèmes naar crème van de Aldi, die schijnt net zo goed te zijn. Kleding koop ik op Marktplaats. Onze Volvo V70 hebben we ingeruild voor een ouder model, dat scheelt al snel € 150 per maand.

 

Kwaliteit

Vroeger kocht ik veel spullen, gewoon omdat het kon. Nu geef ik veel bewuster geld uit. De spaarzame keren dat we met zijn zessen uit eten gaan, gaan we liever naar een goed restaurant dan naar een eetcafé op de hoek. Ik let nu meer op kwaliteit en dat is beter voor mijzelf, maar ook voor de maatschappij.”

Dit artikel staat in Kek Mama Geldspecial

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >