Steeds meer ouders maken zich zorgen over de invloed van smartphones op het welzijn van hun kinderen. Het initiatief ‘Smartphonevrij opgroeien’ wil helpen de groepsdruk te doorbreken. Inmiddels hebben bijna 15.000 ouders het ouderpact ondertekend.
Lees verder onder de advertentie
Ouders van bijna 15.000 kinderen hebben het pact getekend van ouderinitiatief ‘Smartphonevrij opgroeien’. Dit initiatief is in 2024 opgezet door actrice Thekla Reuten en journalisten Merel Uildriks en Danielle Batist. Veel kinderen krijgen tegenwoordig een smartphone, omdat ‘iedereen in de klas er één heeft’. Je wil als ouder natuurlijk niet dat je kind wordt buitengesloten. Om die groepsdruk tegen te gaan hebben ze de stichting ‘Smartphonevrij opgroeien’ opgezet.
Lees verder onder de advertentie
Ouderpact
Op de website van de stichting kun je het ouderpact tekenen. Door dit pact te tekenen, sluit je je aan bij een groeiende groep ouders in Nederland die kiest om te wachten met het geven van een smartphone aan hun kind. Hoe meer ouders het pact tekenen, hoe sneller we samen als ouders de sociale norm veranderen, is het idee achter het pact.
Lees verder onder de advertentie
Kinderhersenen niet klaar voor verslavende smartphones
Toen kinderen tien jaar geleden voor het eerst smartphones kregen, was er geen onderzoek naar de impact ervan. Nu wel, en het is overweldigend, stelt de stichting op hun website. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van smartphones is gerelateerd aan verminderde mentale gezondheid en lage zelfwaarde, met name bij meisjes.
Lees verder onder de advertentie
Ook blijkt uit ander onderzoek dat sociale media de kans vergroten op zelfbeschadiging en suïcidale gedachten onder jongeren. Ook leidt de smartphone kinderen af van het leren van essentiële sociale vaardigheden, zoals spelen, delen, ontdekken, emoties ervaren, ruzies uitpraten in het echt. Elke minuut die een kind doorbrengt op zijn smartphone, zijn ze niet bezig met hun vriendjes. En dus niet met (buiten)spelen, ontdekken en leren van sociale vaardigheden.
Geen smartphones in de klas
Sinds 1 januari 2024 zijn smartphones verboden op middelbare scholen in Nederland. Maar buiten de schooluren is er natuurlijk ook nog steeds de groepsdruk. Op NOS legt Batist uit: “Groepsdruk stopt niet bij de schooldeur, de druk loopt door via groepsapps en sociale media. En het is uiteindelijk de ouder die bepaalt of een kind een smartphone krijgt, niet de school. Daarom is het zo waardevol als ouders elkaar kunnen vinden.”
Wil je het gesprek over smartphones starten in de klas van jouw kind, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? De stichting biedt verschillende handvatten voor ouders. Het kan een beetje ongemakkelijk voelen, maar de kracht van herkenning is groot. Op de website vind je een voorbeeld WhatsAppje hoe je het onderwerp kunt introduceren in de klassenapp, een toolkit om een ouderbijeenkomst te organiseren op school en tips om het gesprek open en positief te voeren in plaats van belerend of als prediker over te komen. Wil je meer weten? Bekijk hier de website van Smartphonevrij opgroeien.
Hebben jouw kinderen al een smartphone en wil je ze leren om er goed mee om te gaan? Hoe pak je dat aan? Roxane vroeg zich dit ook af: hoe moet ik mijn kinderen opvoeden in het gebruik van een smartphone? Lees haar tips hier.
Voor drukke gezinnen is een zorgeloze vakantie goud waard. Lorna koos daarom voor een volledig georganiseerde vakantie: wensenlijstje inleveren, koffers pakken en gáán. Maar hoe zorgvuldig ook geregeld, kwam er toch een verrassing om de hoek kijken die ze niet had zien aankomen…
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Ze zeggen weleens dat dochters vaak echte papa’s meisjes zijn. En dat zie je soms ook: hoe ze hem aankijken, hoe ze precies dezelfde grap maken als hij, of hoe ze net zo fel kunnen reageren als papa als de wifi eruit ligt.