smijten met geld
Beeld: Getty

Joyce maakt een puinhoop van haar financiën. Haar man doet vrolijk mee. En nu staan ze zo rood dat er professionele hulp aan te pas moet komen.

Joyce (40, freelance tekstschrijver) woont samen met Stan en is moeder van Sterre (10) en Nora (6)

“Ik las iets over de Loedermoeder Verkiezing: als je met warrige haardos je kinderen naar school brengt en ’s avonds aan tafel gaat terwijl de woonkamer nog bezaaid ligt met speelgoed, maak je al kans te winnen. Als dat al een loedermoeder is, wat ben ík dan in hemelsnaam?

Ik heb geen idee wat ik maandelijks binnenhark. Vijftienhonderd euro? Tweeduizend? Ik laat ook geld liggen: ik moet bijvoorbeeld nog facturen schrijven voor minstens vier klussen, maar ik weet niet hoe het factureringsprogramma van mijn opdrachtgever werkt, dus schuif ik dat voor me uit. En we lopen al jaren kinderopvangtoeslag mis, omdat ik de belastingformulieren maar niet invul.

Dat ik nu het precieze saldo op mijn rekening kan noemen, is toeval; de creditcardmaatschappij belde om te vertellen hoe hoog mijn schuld precies is – en dat ik meer moet gaan aflossen. Intussen leen ik briefjes van tien uit de spaarpotten van mijn dochters om de glazenwasser te kunnen betalen of een mascara voor mezelf te kopen.

 

Geen dag zonder impulsaankoop

Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik geen impulsaankoop doe, al is het maar iets kleins. Op mijn zzp­kantoortje hebben we prima koffie, maar voor ik het weet sta ik weer in de rij bij Starbucks. Ik ga de deur uit om lunch voor mijn collega’s te halen en kom terug met een trenchcoat van tweehonderd euro. En dan tegen mijn vriend zeggen dat ik hem cadeau kreeg van een vriendin omdat ze hem niet paste. Vorige week mocht mijn jongste dochter niet meedoen aan de zwemles omdat er nog een rekening openstond. Toen ben ik om mijn schuldgevoel af te kopen met haar taartjes gaan eten bij een patisserie waar je met een creditcard kon betalen. 

Het lastige is dat mijn vriend net zo chaotisch is met geldzaken. En soms net zo impulsief. De factuur van de atletiekvereniging van Sterre had al lang betaald moeten zijn, en dan gaat Stan op een maandagavond doodleuk voor driehonderd euro aan kleding voor de kinderen bestellen. We rijden in een onverzekerde auto, omdat we de apk niet konden betalen. Maar ja, wie ben ik om daar iets van te zeggen? We leven allebei volgens het motto: als je morgen onder de tram komt, heb je vandaag tenminste nog een leuke dag gehad. Als we geen zin hebben om te koken gaan we uit eten. Als onze favoriete band naar Nederland komt, kopen we meteen acht kaartjes voor onze vrienden. En dat geld vergeten we vervolgens terug te vragen.

 

Ik schaam me

We hebben wel een en/of­ rekening, maar het is ons nog nooit gelukt daar met een soort van regelmaat een vast bedrag op te storten. Omdat Stan met zijn reclamefilmpjes genoeg verdient om alle vaste lasten te betalen, komen we tot nu toe nog aardig weg. Maar dat mijn creditcardschuld nu zo hoog is opgelopen, weet ook Stan niet. Eigenlijk zouden we onder curatele gesteld moeten worden. 

Ik schaam me voor dit onvolwassen gedrag. Ik ben bang dat onze dochters later in de problemen komen omdat wij zo’n slecht voorbeeld geven. Dat ze gaan denken dat je geluk kunt afkopen met spullen. Daarom ben ik gaan praten met een psycholoog. Die denkt dat het door mijn jeugd komt. Ik ben geboren in Peru en geadopteerd toen ik vijf maanden was. Ik heb een fijne, warme jeugd gehad waarin het me aan niks ontbrak. Niet aan liefde, niet aan materiële zaken. Dat ik nooit de behoefte heb gehad op zoek te gaan naar mijn biologische ouders zegt genoeg.

 

Als het op is, is het op

Nu denk ik dat ik altijd wel erg laconiek heb gedaan over mijn toch wel aparte geschiedenis. Ik wil vooral niet bekendstaan als iemand die zeurt. Ik kan eindeloos relativeren, veel weglachen en drink het misschien ook wel weg. Toen ik vanwege medicijnen even geen alcohol mocht drinken, merkte ik pas hoezeer die fles wijn een onderdeel van mijn dagelijks leven is. Hoezeer ik onbestemde, onbehaaglijke gevoelens onderdruk met alcohol. En met dingen kopen. Bij de psycholoog leer ik opener te zijn over wat me dwarszit, minder te pleasen. Dat moet er ook toe leiden dat ik niet van elk supermarktbezoek terugkeer met een nieuw energieabonnement of het zoveelste lidmaatschap van een goed doel. 

Onlangs heb ik na lang dubben mijn beste vriendin in vertrouwen genomen. We hebben afgesproken dat ik haar bel als ik weer op het punt sta een nutteloze aankoop te doen. Dat schijnt te helpen. Met de creditcardmaatschappij heb ik een betalingsregeling getroffen. Zodra mijn schuld is afgelost, knip ik de kaart door. Stan en ik hebben ons aangemeld voor een budgetteringsprogramma, en de komende drie maanden gaan we samen van een huishoudpotje leven. Als het op is, is het op, hebben we afgesproken.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >