Viola: ‘Een baby krijgen om onze relatie te lijmen? Dat pakte helaas heel anders uit dan ik hoopte’

zingen baby Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 4 minuten

Een baby krijgen om je relatie te lijmen, sommige mensen proberen het. Of het ooit gewerkt heeft is de vraag. Bij Viola en haar ex in ieder geval niet.

Lees verder onder de advertentie

Viola (34), moeder van Liz (4) en Boaz (1): “Na het krijgen van Liz zaten haar vader en ik een jaar lang op een roze wolk. Het was geweldig. Hij droeg ons, zijn meiden, zoals hij ons liefkozend noemde, op handen en ik vond hem woestaantrekkelijk in zijn vaderlijke rol. Dat getut met onze baby, heerlijk. We genoten er intens van.

Lees verder onder de advertentie

Vechten

En toen werd Liz een dreumes. Met een pittig karakter. We kregen steeds vaker strijd met haar en daarmee ook met elkaar, want we waren het niet eens over hoe we dit gedrag het beste konden aanvliegen. Ik wilde strenger zijn, hij vond het moeilijk als ze dan kwaad werd en ging huilen, dus liet hij het maar begaan. Totaal onduidelijk voor Liz en het gedrag werd alleen maar erger. Met de kennis van nu had ik het allemaal anders gedaan, maar we bleven dag in dag uit vechten. Tegen haar, tegen elkaar.

Lees verder onder de advertentie

Uiteindelijk was er van onze relatie niets over. We waren alleen nog maar boos op elkaar en het over alles oneens. En toch, ondanks alles, begonnen op een gegeven moment mijn eierstokken weer te klapperen. Ik zou eigenlijk wel weer een baby willen. Met weemoed dacht ik terug aan dat fijne eerste jaar met z’n drieën en hoe goed onze relatie toen was. Tsja. Je hoort natuurlijk alleen maar dat dit een slecht idee is, maar in een vlaag van hormonale verstandsverbijstering dacht ik: dit is het. Dit is de oplossing! Een baby!

Klapperende eierstokken

Ik was niet aan de pil en had geen spiraal sinds de geboorte van onze dochter en mijn vriend vertrouwde mij blindelings of ik wel of niet in een vruchtbare periode zat of niet. Het was dus ook niet bepaald moeilijk om zwanger te worden op die manier. Ik ben er niet trots op, al ben ik wel trots op de zoon die we uit deze actie kregen. Ik heb er geen spijt van, maar ik zie inmiddels zelf ook wel in dat dit natuurlijk niet bepaald een handige keuze was. Dat leek alleen écht zo op dat moment.

Lees verder onder de advertentie

Alleen was ik blijkbaar volledig vergeten dat er bij een newborn óók heel veel gedoe komt kijken. Zoals gebroken nachten. Slaaptekort. Schema’s. Flesjes. Slaapjes. Tel daar die pittige peuter én een relatie die al niet meer je-van-het-was bij op en je krijgt een recipe for disaster. Dat bleek wel, want toen Boaz zes maanden was, zijn we uit elkaar gegaan.

Wie weet?

Door onze break-up werd het gedrag van Liz nog heftiger. Uiteindelijk hebben we hulp gezocht bij een pedagoog gespecialiseerd in kinderen met een pittig karakter. Dat hielp enorm. Zij liet ons Liz begrijpen en zorgde er ook voor dat we een lijn trokken in onze opvoeding, ook al waren we niet meer samen. Het gaat nu stukken beter, al zal het altijd een pittig meisje blijven.

Lees verder onder de advertentie

Ik sluit eerlijk gezegd niet uit dat we nooit meer bij elkaar komen, want juist omdat we nu goed samenwerken in de zorg voor de kinderen, komen we ook weer nader tot elkaar. Ik hou nog steeds van hem. Ik weet alleen niet hoe hij daar over denkt. Wie weet. Ik ben allang blij met hoe het nu gaat met ons vieren. Maar een ding is zeker: een baby krijgen om je relatie te lijmen, werkt niet.”

Uit onderzoek blijkt dat veel mannen de overgang naar het vaderschap lastig vinden. Wat ze het moeilijkst vinden? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken