“Armoede moet uit de taboesfeer worden gehaald”
Jaydian was pas vier jaar oud toen hij begon met breakdance. Inmiddels heeft hij drie jaar les. Deze lessen worden betaald door het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Moeder Hari is daar heel blij mee en vertelt erover. “Armoede moet uit de taboesfeer.”
Breakdancen
“Ik heb een filmpje van Jaydian waar hij als tweejarige al fanatiek danst”, vertelt moeder Hari. “Het was mij meteen duidelijk dat hij iets met muziek en dans had. Toen hij vier was en een proefles breakdance kreeg, was hij meteen verkocht en hebben we hem ingeschreven.”
Zoveel meer dan een hobby
Hari betaalt de lessen met hulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Ik zit in de schuldhulpverlening”, vertelt ze. “Gelukkig zag de schuldhulpverlener hoe belangrijk de lessen voor Jaydian zijn. Hij heeft de aanvraag bij het fonds voor ons geregeld. Als ik zie hoe Jaydian zich ontwikkelt en hoeveel plezier hij heeft doet me dat zo goed.” Zonder deze bijdrage zou Jaydian zijn grootste passie moeten laten varen. “Ik heb een keer tegen hem gezegd dat het misschien niet meer kon vanwege de kosten. Dikke tranen want dit is wat hij het liefste doet. Daarom ben ik heel blij dat het dankzij het fonds toch kan. Ik zie hoe stoer hij is als hij danst, hij leeft enorm op. Het is zo goed voor zijn zelfvertrouwen. De lessen zijn meer dan een leuke hobby.”
Schuldhulpverlening
Hari zit nu twee jaar in de schuldhulpverlening. “Over een jaar ben ik helemaal schuldenvrij. Het is pittig om in dit traject te zitten. We krijgen weekgeld en dat is echt heel krap. Soms weten we niet of we met het geld uitkomen. Het idee dat ik komend jaar schuldenvrij ben, geeft me rust. Ik ben inmiddels heel handig in het rondkomen met weinig geld. Ik weet precies wanneer de kortingsstickers bij mijn supermarkten op het vlees en de groenten worden geplakt. Dat scheelt echt. Mijn bewindvoerder helpt me ook om de aanbiedingen uit te zoeken.”
Uit de taboesfeer
“Ik zit in een Facebookgroep voor mensen die weinig geld hebben. We ondersteunen elkaar, geven tips over aanbiedingen of hoe om te gaan met instanties. Het is heel open. Maar die openheid wil ik niet alleen op Facebook, juist ook daarbuiten. Buren zouden zoiets belangrijks van elkaar moeten weten, zodat je elkaar kunt helpen. Armoede zou veel beter bespreekbaar moeten zijn.”
Wist je dat?
Helaas komt armoede in Nederland veel vaker voor dan je denkt. Eén op de 12 kinderen groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas. Vaak zie je het helemaal niet aan het kind en wordt er niet over gesproken. Schaamte is een reden dat ouders nergens durven aan te kloppen met hun geldproblemen. Gelukkig zijn er geweldige organisaties om deze kinderen te helpen. Zo kunnen zij ook naar een sportclub gaan of bijvoorbeeld hun verjaardag vieren.
Help mee met de VriendenLoterij
De vier goede doelen Jeugdfonds Sport & Cultuur, Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job hebben de handen ineengeslagen onder de naam Samen voor alle kinderen (Sam&). De VriendenLoterij steunt dit mooie initiatief. Met een gekocht lot maak jij kans op mooie prijzen in de VriendenLoterij Bingo. Daarnaast gaat minimaal 40% van de opbrengst naar kinderen die opgroeien in armoede in Nederland.