Als kind werd journalist Robert Visscher gepest. Nu hij zelf twee zoons heeft, leert hij ze dat ze van zich af mogen bijten. ‘Ik probeer ze te leren om voor zichzelf op te komen’, schrijft hij in een aangrijpende column voor dagblad Trouw.
Lees verder onder de advertentie
Vervolgens beschrijft Visscher de strijd om de douches na de zwemles van zijn kind.
‘Hij gilt het uit van de kou’
‘De grote kinderen zijn het snelst en weten een douche aan de zijkant te bemachtigen. De andere kinderen, onder wie mijn verlegen zesjarige zoon, staan rillend in het midden van de ruimte te wachten’, vertelt hij. ‘Er zijn nog wel twee douches in de hoek vrij, maar daar komt ijskoud water uit. De kinderen blijven er uit de buurt, maar twee jongetjes duwen snel mijn zoon daaronder. Hij gilt het uit van de kou, loopt snel weg en begint te huilen.’
Visscher blijft staan. Hij wil dat zijn zoon dit zelf oplost en dat gebeurt: terwijl de jongens hem uitlachen, pakt hij de bovenarm van een van de jochies. Met een ruk duwt hij de pestkop nu onder de koude douche. ‘De jongen gilt en mijn zoon lacht. De kinderen om hem heen lachen mee. Het jochie loopt langzaam weg naar een warme douche. In de weken daarna proberen de ventjes regelmatig kinderen onder de koude stralen te krijgen, maar nooit meer mijn zoon.’
Lees verder onder de advertentie
‘Ik zou het niet anders willen’
De journalist mocht van zijn ouders nooit geweld gebruiken, maar bij zijn eigen kinderen wil hij het anders aanpakken. ‘Als iemand hem expres slaat of schopt, mag hij van zich afbijten. En misschien is het niet de gangbare manier van opvoeden, maar ik zou het niet anders willen.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).