Alles wat je wilt weten over ICSI

10.09.2020 21:30
icsi

Heb je een kinderwens, maar lukt het niet om via de natuurlijke weg zwanger te raken? Dan kun je intracytoplasmatische spermatozoön injectie (afgekort ICSI) overwegen. 

Hoe deze behandeling precies in z’n werk gaat, leggen we uit. 

 

Wa is ICSI?

ICSI is een bijzondere vorm van IVF. Bij IVF worden de zaadcellen in het laboratorium bij de eicellen in een kweekschaaltje gelegd, maar bij ICSI wordt één goede zaadcel geselecteerd en vervolgens direct in de eicel geïnjecteerd. Dit laatste wordt vooral toegepast als de man verminderd vruchtbaar is, bijvoorbeeld door slechte kwaliteit zaad. Ook als de bevruchting niet is gelukt tijdens de IVF-behandeling, bij hormonale stoornissen of bij endometriose kan ICSI een optie zijn. 

 

Lees ook
Vrouwen openhartig over onvruchtbaarheid: ‘Houd verhalen over verrassingsbaby’s voor je’ >

 

Hoe verloopt zo’n behandeling?

Een ICSI-behandeling bestaat uit verschillende stappen: 

  1. Hormooninjecties – deze zorgen ervoor dat je eierstokken worden gestimuleerd en er meer eicellen rijpen. 
  2. Punctie – zijn de eicellen gerijpt? Dan worden ze door de vaginawand weggezogen met een naald. Je kunt hier een verdoving voor krijgen
  3. Bevruchting – de goede zaadcellen van de man worden geselecteerd en (per één) in een eicel gebracht. Bij een succesvolle bevruchting, smelten de sperma- en eicel samen tot een embryo. Laboratoriummedewerkers beoordelen de kwaliteit van de embryo’s om te kijken welke in aanmerking komen voor terugplaatsing. Zijn er goede embryo’s over, dan kunnen die worden ingevroren.
  4. Terugplaatsing – het embryo van de beste kwaliteit wordt via een dun, flexibel slangetje teruggeplaatst in de baarmoeder.
  5. Afwachten – bij een uitblijvende menstruatie mag je 18 dagen na de punctie een zwangerschapstest doen. Als de behandeling niet gelukt is, begint 10 tot 14 dagen na de punctie je menstruatie weer.

 

Worden alle behandelingen vergoed?

Heb je een basisverzekering? Dan worden de eerste drie IVF-of ICSI-behandelingen vergoed tot de leeftijd van 43 jaar. De vierde poging (en soms meerdere pogingen hierna) wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering. 

Bron: UMC Utrecht / 24Baby

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram >