Alles wat je moet weten over PCOS

03.12.2018 10:10
alles-over-pcos

Vrouwen met het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) hebben cysten op de eierstokken. Maar wat houdt het precies in? En kan je er onvruchtbaar van worden?

Kek Mama zet de feiten voor je op een rij.

 

Oorzaak

Naar schatting heeft ongeveer 10 procent van de vrouwen PCOS. Letterlijk betekent het dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) zitten. Hoe dat komt? Kort uitgelegd: normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus een paar vochtblaasjes, ook wel follikels genoemd, in de eierstokken. Meestal groeit er één door tot-ie knapt: de eisprong. Bij vrouwen met PCOS worden er door verstoring in de hormoonbalans meerdere kleine follikels gevormd die moeilijk of niet groeien. Hierdoor krijg je geen eisprong en vaak minder (tot geen) menstruatie. Helaas ben je hierdoor ook minder vruchtbaar.

 

Lees ook
Kim Kötter: ‘We dachten dat zwanger worden weer lang zou gaan duren’  >

 

Symptomen

PCOS kan een familiekwaal zijn, maar kan ook voorkomen bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, kunnen de volgende symptomen krijgen. Bijvoorbeeld: 

  • Acne
  • Beharing op vreemde plaatsen
  • Onregelmatige cyclus
  • Uitblijven van de menstruatie

 

Behandeling

Als je niet (meer) zwanger wil worden, kan de pil of een Mirena-spiraal uitkomst bieden. Ook een gezonde levensstijl is heel belangrijk. Wil je wel zwanger worden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • Bij een deel van de vrouwen komt de cyclus weer op gang als zij gaan afvallen
  • De eisprong kan worden opgewekt met behulp van tabletten met clomifeen, een anti-oestrogeen.
  • Als clomifeen niet werkt, dan zijn injecties met een follikelstimulerend hormoon (FSH) de volgende stap. Dagelijkse injecties met FSH wekken de eicelgroei op. 
  • LEO staat voor laparoscopische elektrocoagulatie van de eierstokken. Via een kijkoperatie wordt er door oppervlakkige kleine gaatjes een aantal kleine follikels aan de rand van de eierstokken weggebrand.

Bron: degyneacoloog.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >