Vrouwen met het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) hebben cysten op de eierstokken. Maar wat houdt het precies in? En kan je er onvruchtbaar van worden?
Lees verder onder de advertentie
Kek Mama zet de feiten voor je op een rij.
Oorzaak
Naar schatting heeft ongeveer 10 procent van de vrouwen PCOS. Letterlijk betekent het dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) zitten. Hoe dat komt? Kort uitgelegd: normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus een paar vochtblaasjes, ook wel follikels genoemd, in de eierstokken. Meestal groeit er één door tot-ie knapt: de eisprong. Bij vrouwen met PCOS worden er door verstoring in de hormoonbalans meerdere kleine follikels gevormd die moeilijk of niet groeien. Hierdoor krijg je geen eisprong en vaak minder (tot geen) menstruatie. Helaas ben je hierdoor ook minder vruchtbaar.
PCOS kan een familiekwaal zijn, maar kan ook voorkomen bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, kunnen de volgende symptomen krijgen. Bijvoorbeeld:
Acne
Beharing op vreemde plaatsen
Onregelmatige cyclus
Uitblijven van de menstruatie
Behandeling
Als je niet (meer) zwanger wil worden, kan de pil of een Mirena-spiraal uitkomst bieden. Ook een gezonde levensstijl is heel belangrijk. Wil je wel zwanger worden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Bij een deel van de vrouwen komt de cyclus weer op gang als zij gaan afvallen.
De eisprong kan worden opgewekt met behulp van tabletten met clomifeen, een anti-oestrogeen.
Als clomifeen niet werkt, dan zijn injecties met een follikelstimulerend hormoon (FSH) de volgende stap. Dagelijkse injecties met FSH wekken de eicelgroei op.
LEO staat voor laparoscopische elektrocoagulatie van de eierstokken. Via een kijkoperatie wordt er door oppervlakkige kleine gaatjes een aantal kleine follikels aan de rand van de eierstokken weggebrand.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.