Promotie
besparen
Beeld: Getty

Dat is makkelijk verdienen: als je een paar minuten per dag korter doucht, hou je zo tweehonderd euro per jaar over. En nog een paar superhandige lifehacks waarmee je eenvoudig energie (en dus geld) bespaart.

Koelkast

Geloof het of niet, maar zelfs als je dat restje pasta laat afkoelen vóór je het in een bakje in de koelkast zet, bespaar je al energie. Je koelkast hoeft dan namelijk minder hard te koelen dan wanneer het eten nog warm is. Ook handig: als je ingevroren kliekjes ontdooit in de koelkast, krijg je gratis koude lucht en hoeft-ie minder hard te koelen.

Liters water

Niets fijner dan een zalig warm bad na een lange dag werken. En ook wel zo praktisch dat je kinderen er tegelijkertijd in kunnen. Maar: er gaan liters water in een badkuip. Bovendien verbruik je ook nog eens twee keer zoveel warm water. Kun je heel makkelijk oplossen door af en toe een korte douche te nemen in plaats van een bad. Scheelt energie en – uiteindelijk – ook weer kosten.

Douchewedstrijd

Als je dan toch bezig bent, reken dan meteen eens uit hoelang jij en je kinderen eigenlijk douchen. Grote kans dat jullie driekwart van de tijd staan te dagdromen. Best wel zonde als je weet dat we in Nederland 77.000 (!) olympische zwembaden per dag besparen door vier minuten korter te douchen. Haal dus als de wiedeweerga kookwekkers in huis, hou een wedstrijdje en kijk wie het kortst onder die straal staat. Iedere minuut die eraf kan, is mooi meegenomen.

Televisiescherm

Je staat er even van te kijken als je weet dat je lievelingsserie duurder is als je een televisie met plasmascherm hebt. Nee, je hoeft niet meteen een nieuwe tv aan te schaffen, maar zodra-ie aan vervanging toe is, kun je beter voor een LCD tv met LED-achtergrondverlichting kiezen. Scheelt je zo weer 70 euro per jaar.

Stand-by

De stand-by modus slurpt energie zonder dat we het doorhebben. Alleen al een tv die niet volledig is uitgeschakeld, kost je 35 euro per jaar. Kun je nagaan wat er gebeurt als je alle opladers uit het stopcontact haalt of de spelcomputer van je kind uitzet. Als je een stekkerdoos met schakelaar hebt, kun je alles in één keer aan- en uitzetten. Ook handig: een stand-by killer die je apparaten uitschakelt als ze in de stand-by modus springen.

Handige energiescan

Nog meer energietips? Bij Nuon kun je nu gratis een energie-videoscan doen en krijg je besparingsadvies op maat. In de video hieronder zie je precies hoe dat werkt.

Klik hier voor meer informatie.

 

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >