Promotie
besparen
Beeld: Getty

Dat is makkelijk verdienen: als je een paar minuten per dag korter doucht, hou je zo tweehonderd euro per jaar over. En nog een paar superhandige lifehacks waarmee je eenvoudig energie (en dus geld) bespaart.

Koelkast

Geloof het of niet, maar zelfs als je dat restje pasta laat afkoelen vóór je het in een bakje in de koelkast zet, bespaar je al energie. Je koelkast hoeft dan namelijk minder hard te koelen dan wanneer het eten nog warm is. Ook handig: als je ingevroren kliekjes ontdooit in de koelkast, krijg je gratis koude lucht en hoeft-ie minder hard te koelen.

Liters water

Niets fijner dan een zalig warm bad na een lange dag werken. En ook wel zo praktisch dat je kinderen er tegelijkertijd in kunnen. Maar: er gaan liters water in een badkuip. Bovendien verbruik je ook nog eens twee keer zoveel warm water. Kun je heel makkelijk oplossen door af en toe een korte douche te nemen in plaats van een bad. Scheelt energie en – uiteindelijk – ook weer kosten.

Douchewedstrijd

Als je dan toch bezig bent, reken dan meteen eens uit hoelang jij en je kinderen eigenlijk douchen. Grote kans dat jullie driekwart van de tijd staan te dagdromen. Best wel zonde als je weet dat we in Nederland 77.000 (!) olympische zwembaden per dag besparen door vier minuten korter te douchen. Haal dus als de wiedeweerga kookwekkers in huis, hou een wedstrijdje en kijk wie het kortst onder die straal staat. Iedere minuut die eraf kan, is mooi meegenomen.

Televisiescherm

Je staat er even van te kijken als je weet dat je lievelingsserie duurder is als je een televisie met plasmascherm hebt. Nee, je hoeft niet meteen een nieuwe tv aan te schaffen, maar zodra-ie aan vervanging toe is, kun je beter voor een LCD tv met LED-achtergrondverlichting kiezen. Scheelt je zo weer 70 euro per jaar.

Stand-by

De stand-by modus slurpt energie zonder dat we het doorhebben. Alleen al een tv die niet volledig is uitgeschakeld, kost je 35 euro per jaar. Kun je nagaan wat er gebeurt als je alle opladers uit het stopcontact haalt of de spelcomputer van je kind uitzet. Als je een stekkerdoos met schakelaar hebt, kun je alles in één keer aan- en uitzetten. Ook handig: een stand-by killer die je apparaten uitschakelt als ze in de stand-by modus springen.

Handige energiescan

Nog meer energietips? Bij Nuon kun je nu gratis een energie-videoscan doen en krijg je besparingsadvies op maat. In de video hieronder zie je precies hoe dat werkt.

Klik hier voor meer informatie.

 

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >