besparen
Beeld: Getty

Dat is makkelijk verdienen: als je een paar minuten per dag korter doucht, hou je zo tweehonderd euro per jaar over. En nog een paar superhandige lifehacks waarmee je eenvoudig energie (en dus geld) bespaart.

Koelkast

Geloof het of niet, maar zelfs als je dat restje pasta laat afkoelen vóór je het in een bakje in de koelkast zet, bespaar je al energie. Je koelkast hoeft dan namelijk minder hard te koelen dan wanneer het eten nog warm is. Ook handig: als je ingevroren kliekjes ontdooit in de koelkast, krijg je gratis koude lucht en hoeft-ie minder hard te koelen.

Liters water

Niets fijner dan een zalig warm bad na een lange dag werken. En ook wel zo praktisch dat je kinderen er tegelijkertijd in kunnen. Maar: er gaan liters water in een badkuip. Bovendien verbruik je ook nog eens twee keer zoveel warm water. Kun je heel makkelijk oplossen door af en toe een korte douche te nemen in plaats van een bad. Scheelt energie en – uiteindelijk – ook weer kosten.

Douchewedstrijd

Als je dan toch bezig bent, reken dan meteen eens uit hoelang jij en je kinderen eigenlijk douchen. Grote kans dat jullie driekwart van de tijd staan te dagdromen. Best wel zonde als je weet dat we in Nederland 77.000 (!) olympische zwembaden per dag besparen door vier minuten korter te douchen. Haal dus als de wiedeweerga kookwekkers in huis, hou een wedstrijdje en kijk wie het kortst onder die straal staat. Iedere minuut die eraf kan, is mooi meegenomen.

Televisiescherm

Je staat er even van te kijken als je weet dat je lievelingsserie duurder is als je een televisie met plasmascherm hebt. Nee, je hoeft niet meteen een nieuwe tv aan te schaffen, maar zodra-ie aan vervanging toe is, kun je beter voor een LCD tv met LED-achtergrondverlichting kiezen. Scheelt je zo weer 70 euro per jaar.

Stand-by

De stand-by modus slurpt energie zonder dat we het doorhebben. Alleen al een tv die niet volledig is uitgeschakeld, kost je 35 euro per jaar. Kun je nagaan wat er gebeurt als je alle opladers uit het stopcontact haalt of de spelcomputer van je kind uitzet. Als je een stekkerdoos met schakelaar hebt, kun je alles in één keer aan- en uitzetten. Ook handig: een stand-by killer die je apparaten uitschakelt als ze in de stand-by modus springen.

Handige energiescan

Nog meer energietips? Bij Nuon kun je nu gratis een energie-videoscan doen en krijg je besparingsadvies op maat. In de video hieronder zie je precies hoe dat werkt.

Klik hier voor meer informatie.

 

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >