29 onredelijke gedachten stiefmoeder kinderen
Beeld: Unsplash

Het zat eraan te komen natuurlijk. Dat moment na de scheiding waarop je ex een nieuwe partner krijgt. Een stiefmoeder die dus ook dicht bij je kinderen komt – dichterbij dan je soms kunt verdragen, hoe graag je het ook anders zou voelen. Kek Mama's Jorinde maakte het mee en denkt er van alles van.

 1. Wie is die bimbo?! Hulptroepen: kam Google, Facebook, Instagram en LinkedIn door tot op de laatste duckface-selfie. En Tinder! Hij heeft haar vast van Tinder! De onderste druppel dirt zullen we boven krijgen.
   
 2. Ze is vast nog stiekem getrouwd. Of een golddigger. Werkloos, hersenloos en gevoelloos.
   
 3. Als ze maar niet denkt dat ze hun moeder kan worden. Of het woord ook maar als een verbastering kan gebruiken. Stiefmóeder. Over-my-dead-body. Ze noemen haar maar tante.
   
 4. Nee, veel te intiem. Loeder is beter.
   
 5. Ze is vast ook nog twintig ofzo. En dun.
   
 6. Als ze maar lief voor ze is. O god, laat haar warm voor ze zijn. De trut.
   
 7. No way dat zij ze mag troosten als ze pijn hebben! Of kleren voor ze mag kopen!
   
 8. Als ze maar weet hoe ze een lieve moeder moet zijn…
   
 9. En gewoon lekker met ze knuffelt. Dat hebben mijn kinderen zó nodig…
   
 10. Eén foute bemoeienis en ik trek haar aan haar haren door de brievenbus.
   
 11. Ik hoop wel dat we vriendinnen worden. Wel zo fijn voor de kinderen.
   
 12. Dat zij mij dan belt voor advies enzo. Omdat ik tenslotte de Queen Bee ben. De Moeder Van Zijn Kinderen. Ik wil ook best advies geven over haar kinderen. Als ze die heeft. Ik ben tenslotte stukken ouder.
   
 13. O wacht, dan krijg ik natuurlijk ook alle relatieshit te horen. Waar ik juist eindelijk vanaf was.
   
 14. Ze is vast binnen een maand weer vertrokken.
   
 15. Straks gaan ze trouwen. En maken ze een liefdesbaby. Een broertje of zusje voor mijn kinderen.
   
 16. … en willen mijn kinderen daar dan voor altijd wonen.
   
 17. Als ze leuk is, en wijn drinkt en zo, kunnen we misschien wel met z’n allen op vakantie. Als zo’n lekker modern samengesteld gezin.
   
 18. Ik neem ook een kerel. Vandaag nog.
   
 19. Maar die wordt echt geen stiefvader. Die wordt gewoon Piet of Klaas of Karel. Een soort voetbalvriend. Die toevallig bij hun moeder in bed slaapt.
   
 20. O gatver! Die slettebak slaapt natuurlijk in mijn bed! Waarin ik mijn kinderen heb gebaard én gevoed! Drinkt uit míjn glazen en zit op míjn bank!
   
 21. Ik ben blij dat ik er weg ben. Ons nieuwe huis is veel fijner.
   
 22. Gaat ze daar natuurlijk de boel redecoraten. Omdat mijn smaak niet deugt.
   
 23. Alsof zij smaak heeft. Ze valt op mijn éx.
   
 24. Nou ja, daar ben ik natuurlijk ook ooit op gevallen. Waar ik nu niks meer van snap, maar wat wel ongelooflijk geweldige kinderen heeft opgeleverd. Dat moet zij dan ook wel vinden.
   
 25. Tenzij mijn kinderen haar stom vinden, natuurlijk. Ze vinden haar vast een monster. Want ik ben veel leuker.
   
 26. Dat zou echt afschuwelijk zijn. Dat ze daar dan niet meer heen willen. En ik van die huilende zieltjes onder mijn armen heb omdat ze een stiefloeder hebben.
   
 27. En nooit meer een avond vrij heb om mijn eigen Klaas te vinden.
   
 28. Ze is vast een schat. Ik bedoel: hij viel ook op mij.
   
 29. Ik hoop dat ze gelukkig worden. Mijn kinderen zich in beide gezinnen veilig en geliefd voelen. Met niet één, maar twee keer een liefdevolle relatie als voorbeeld. Hebben we tenminste één ding goed gedaan toen we scheidden.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Je sterk houden als je verdrietig bent: veel moeders doen het om hun kinderen te beschermen. Maar Karen Johnson, een Amerikaanse blogger en moeder van drie, verbergt haar emoties niet langer.

'Ik leer mijn kinderen dat zelfs de sterkste mensen huilen', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Leugen

‘Ik las een interview met Angelina Jolie, waarin ze zei dat ze na de scheiding met Brad onder de douche huilde. Niet voor het oog van haar kinderen, want die moesten denken dat alles goed zou komen’, vertelt Karen. ‘Dat raakte me. Als moeder begreep ik haar – het is toch onze taak om onze kinderen te troosten? Te zeggen dat ze niet bang moeten zijn en dat alles goed komt, zelfs als dat niet zo is?’
Karen herinnert zich dat ze een paar jaar geleden met haar drie kinderen – toen 6, 4 en 2 – in de kelder ging schuilen voor een tornado. ‘Mijn man was niet thuis en ik fluisterde tegen de kinderen: ‘Het komt allemaal wel goed.’ Wat een leugen was, want ik had geen idee. Maar ik dacht: als moeder moet je soms tegen je kinderen liegen om je werk als mama goed te doen.’

 

Lees ook:
Moeders huilen niet: 'Ik vind het moeilijk om mijn kinderen mijn tranen te laten zien' >


 

De waarheid van het moederschap

Inmiddels ziet Karen het anders. ‘Op een dag zagen mijn kinderen me breken. Ze zagen dat ik bang was en dat ik huilde. Ik zei niet dat alles goedkwam. En dat was goed – want weet je wat ik de afgelopen jaren van het moederschap en het huwelijk heb geleerd? Dat het oké is – zelfs noodzakelijk – dat mijn kinderen andere gevoelens bij mij zien dan geluk, vreugde en geduld.’
Karen vindt nog steeds dat moeders sterk, betrouwbaar en geruststellend moeten zijn voor hun kinderen. ‘Maar het is net zo belangrijk dat mijn kinderen weten dat hun moeder menselijk is. Iemand die gevoelens heeft, die soms even breekt, maar ook weer opkrabbelt. Hoe kan ik ze leren dat het goed is om emoties te hebben, als ik die zelf niet uit? Laatst huilde ik, maar daarna waste ik mijn gezicht en stond ik er weer. Dát is de moeder die ik wil zijn. Iemand die haar kinderen soms de waarheid laat zien van het moederschap. Ik wil dat ze weten dat zelfs op hun ergste dagen de wolken zullen verdwijnen en de zon zal doorbreken. Dat ze oké zullen zijn en dat zelfs de sterkste mensen huilen.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

moeders-altijd-boos

Er zijn van die dagen dat je kind maar één sok hoeft te laten slingeren voordat de stoom uit je oren vliegt. En zo vreemd is dat helemaal niet: blogger Karen Jonson legt op Scary Mommy uit waarom.

‘Boosheid komt altijd voort uit een andere emotie’, schrijft ze.

 

Onderzoek

Karen vervolgt: ‘In dit onderzoek wordt uitgelegd dat boos worden vaak een onderliggende oorzaak heeft: je voelt je onbegrepen, onbelangrijk, onzichtbaar of machteloos tegenover anderen. En vervolgens moeten de mensen van wie je houdt het ontgelden.’ Volgens de blogger is praten de beste manier om hier als moeder mee om te gaan. ‘Vertel waar je behoefte aan hebt, zodat je niet hoeft te exploderen om één klein ding.’

 

Lees ook
'Ik vertel mijn kind liever wat er in míj omgaat dan boos te worden' >

 

'Rondje lopen'

Of, schrijft Karen verder, ‘Loop een rondje buiten, haal een frisse neus en bedenk wat het probleem is: ben je oververmoeid? Heb je te veel aan je hoofd? Houden je kinderen zich niet aan hun afspraken? Zet voor jezelf op een rij wat jou boos heeft gemaakt en kijk wat je hiertegen kunt doen. Niemand verdient het om te leven in een huis vol boosheid - je gezin niet en jij niet. Máár: accepteer ook dat je af en toe je dag niet hebt.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >