Zwembadje vullen straks te duur? Mogelijk extra betalen voor waterverbruik

12.04.2024 09:04
vitens water duurder Bron: Getty Images

Overweeg jij een zwembad in de tuin? Thing again, want dit kan binnenkort flink in de papieren lopen. Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, Vitens, overweegt namelijk om huishoudens die veel water gebruiken, meer te laten betalen.

Dit extra verbruik, ook wel comfortgebruik genoemd, zou dan een hoger tarief krijgen. Of deze maatregel doorgaat, is nog niet zeker. Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is betrokken en benadrukt het belang van betaalbaar drinkwater voor iedereen.

Waterverbruik onder de loep

Vitens heeft plannen om een basistarief in te stellen voor noodzakelijk waterverbruik zoals koken, drinken, douchen en de wc doorspoelen. Alles daarboven, zoals het sproeien van de tuin of het vullen van een zwembad, zou onder comfortgebruik vallen en dus duurder uitpakken. Hoeveel meer dit gaat kosten, is nog niet bekend.

De discussie hierover is in volle gang, en volgende week zal er tijdens de aandeelhoudersvergadering verder over gesproken worden. Dit plan wordt ontwikkeld vanwege toenemend watergebruik en de dreiging van drinkwatertekorten in Nederland. Vitens heeft de afgelopen jaren al meerdere aanvragen voor drinkwateraansluitingen moeten afwijzen en waarschuwt voor mogelijke tekorten in de toekomst.

Zorgen om drinkwatertekorten

Nederland kan in 2030 te maken krijgen met een tekort aan drinkwater als er niets verandert, volgens een rapport van het RIVM. Om de toekomstige drinkwaterlevering te waarborgen, werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met diverse organisaties aan een Actieplan Leveringszekerheid. Dit plan moet helpen om de beschikbaarheid van drinkwater tot 2030 te garanderen. De mogelijke maatregelen van Vitens staan zijn dus vooral bedoeld om mensen bewuster om te laten gaan met drinkwater. De uiteindelijke beslissing over het invoeren van hogere tarieven voor comfortgebruik is echter nog niet genomen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.