De meeste zwangere vrouwen zullen weten dat roken, alcohol drinken en drugsgebruik tijdens de zwangerschap uit den boze zijn. Maar in aanloop naar de zwangerschap toe en de eerste weken na de bevruchting nemen de toekomstige moeders het niet zo nauw, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Lees verder onder de advertentie
40 procent drinkt alcohol
Wat blijkt? Te weinig vrouwen slikken van tevoren al foliumzuur, 40 procent zegt de eerste drie maanden van de zwangerschap alcohol te drinken en in diezelfde periode rookt 7 procent. Veronique Maas van het Erasmus MC hield dit promotieonderzoek onder 3700 vrouwen. “Ze stoppen pas bij een positieve test, maar dan zijn ze al een paar weken zwanger. En de cruciale fase is juist het begin”, vertelt Maas aan RTL Nieuws.
Vrouwen moeten gezonder gaan leven als ze zwanger willen worden en de kans op een gezonde baby willen vergroten, vindt Maas. “Je hebt hier veel invloed op. Er zijn veel dingen die je voor aanvang van de zwangerschap kan doen”, zegt ze. Maar het zijn niet alleen de vrouwen die op kunnen letten. Ook de vaders in spé kunnen voorafgaand aan een zwangerschap al veel doen. Verloskundige Suze Klapper vertelt: “Alcohol, drugs, roken en medicijngebruik hebben allemaal invloed op de kwaliteit van het sperma. Wij zien bijvoorbeeld problemen bij kinderen van mannen die cocaïne gebruiken. Dat kan leiden tot het loslaten van de placenta, skeletafwijkingen en open ruggetjes.”
Lees verder onder de advertentie
Taboe voor de zwangerschap
Maas vindt het niet zo gek dat het allemaal niet zo strikt wordt genomen: “Waar krijg je deze informatie? Op school is te vroeg en de huisarts begint er vaak ook niet over. Je moet het maar net horen van vriendinnen of familieleden.” Zo begint 40 procent van de zwangere vrouwen pas foliumzuur te slikken na een positieve test, terwijl het juist belangrijk is om dit vier weken voor de zwangerschap te doen. Het is namelijk een vitamine waarmee je de kans op een open ruggetje en hazenlip bij de baby verkleint. Veel ouders zijn hier niet van op de hoogte en pakken het er pas bij zodra ze zwanger zijn.
Verloskundige Klapper schrikt van het percentage. “Dat is wel zorgelijk. Elke vrouw zou dit moeten doen voordat ze aan een zwangerschap begint.” Ze raadt aan om alvast bij de verloskundige langs te gaan voordat je zwanger wilt worden. “Laat je goed adviseren over wat je wel of niet kunt gebruiken. Voorkomen is hier echt beter dan genezen. En haal het taboe eraf. Het zou goed zijn als je gewoon kunt zeggen: ik drink geen wijn vanavond want wij willen een kindje krijgen. Maar ja, dan wordt er veel naar gevraagd en dat vinden mensen ongemakkelijk.”
Bron: RTL Nieuws.
Nog meer Kek Mama?Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.