Er komen steeds meer startklassen bij, omdat kleuters nog niet klaar zijn voor de basisschool. Startklassen zijn klassen bedoeld voor kinderen die meer begeleiding nodig hebben voordat ze naar groep één kunnen, omdat ze nog niet goed functioneren in de groep. Hoe kan het dat er steeds meer startklassen nodig zijn?
Lees verder onder de advertentie
Eerder schreven we al dat steeds meer kleuters basis vaardigheden zoals traplopen, een bal vangen of communiceren niet goed beheersen. NHnieuws bericht dat het aantal startklassen in Amsterdam in twee jaar is gestegen van zes naar veertien klassen. Volgens directeur Dave Ensberg van scholengroep Zonova is het zorgelijk dat meer kinderen hulp nodig hebben, maar “heel goed dat we het dus vroeg kunnen aanpakken.”
Lees verder onder de advertentie
Normale groepsetting van de basisschool is lastig
Op tijd bij zijn om deze kleuters te ondersteunen en hun achterstand in te lopen is dus erg belangrijk, zodat deze kinderen toch een goede start kunnen maken. Welke vaardigheden ontbreekt het kinderen als ze naar een startklas moeten? “Sommige kinderen spreken de taal nog niet goed, voor andere kinderen is communiceren heel lastig. Ze hebben meer begeleiding nodig om in de normale groepssetting van de basisschool mee te komen”, aldus Ensberg.
Lees verder onder de advertentie
”
‘de maatschappij verandert en er wordt ook veel van kinderen gevraagd’
Groei startklassen
Supergoed dat deze klassen er zijn en dat er meteen wordt ingesprongen voor deze kinderen, maar hoe kan het dat er steeds meer kleuters zijn die nog niet klaar zijn voor groep één? Volgens orthopedagoog Noortje Meijer van Thuis Orthopedagogen is er steeds meer oog voor kinderen die hulpbehoeften nodig hebben.
Meijer: “Het kan zijn dat er meer kinderen met hulpbehoefte zijn, maar we zien het ook eerder. Ik denk dat de maatschappij verandert en er ook veel van kinderen wordt gevraagd. Dus het is in die zin niet heel gek dat ze meer aandacht nodig hebben”.
Ensberg legt uit dat het lastig is om één reden aan te wijzen voor de groei van deze klassen, want veel dingen spelen mee. Maar een ding is volgens hem duidelijk: al deze kinderen zijn geboren in coronatijd. ”Dat betekent vaak meer isolement”, aldus de directeur van de scholengroep.
Bij alle startklassen worden ouders betrokken om ook aan hen uit te leggen hoe de ontwikkeling van hun kind gaat. “Het is heel belangrijk dat ouders ook de ruimte hebben om hun kinderen hierin te helpen”, aldus Ensberg.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).