Er komen steeds meer startklassen bij, omdat kleuters nog niet klaar zijn voor de basisschool. Startklassen zijn klassen bedoeld voor kinderen die meer begeleiding nodig hebben voordat ze naar groep één kunnen, omdat ze nog niet goed functioneren in de groep. Hoe kan het dat er steeds meer startklassen nodig zijn?
Lees verder onder de advertentie
Eerder schreven we al dat steeds meer kleuters basis vaardigheden zoals traplopen, een bal vangen of communiceren niet goed beheersen. NHnieuws bericht dat het aantal startklassen in Amsterdam in twee jaar is gestegen van zes naar veertien klassen. Volgens directeur Dave Ensberg van scholengroep Zonova is het zorgelijk dat meer kinderen hulp nodig hebben, maar “heel goed dat we het dus vroeg kunnen aanpakken.”
Lees verder onder de advertentie
Normale groepsetting van de basisschool is lastig
Op tijd bij zijn om deze kleuters te ondersteunen en hun achterstand in te lopen is dus erg belangrijk, zodat deze kinderen toch een goede start kunnen maken. Welke vaardigheden ontbreekt het kinderen als ze naar een startklas moeten? “Sommige kinderen spreken de taal nog niet goed, voor andere kinderen is communiceren heel lastig. Ze hebben meer begeleiding nodig om in de normale groepssetting van de basisschool mee te komen”, aldus Ensberg.
Lees verder onder de advertentie
”
‘de maatschappij verandert en er wordt ook veel van kinderen gevraagd’
Groei startklassen
Supergoed dat deze klassen er zijn en dat er meteen wordt ingesprongen voor deze kinderen, maar hoe kan het dat er steeds meer kleuters zijn die nog niet klaar zijn voor groep één? Volgens orthopedagoog Noortje Meijer van Thuis Orthopedagogen is er steeds meer oog voor kinderen die hulpbehoeften nodig hebben.
Meijer: “Het kan zijn dat er meer kinderen met hulpbehoefte zijn, maar we zien het ook eerder. Ik denk dat de maatschappij verandert en er ook veel van kinderen wordt gevraagd. Dus het is in die zin niet heel gek dat ze meer aandacht nodig hebben”.
Ensberg legt uit dat het lastig is om één reden aan te wijzen voor de groei van deze klassen, want veel dingen spelen mee. Maar een ding is volgens hem duidelijk: al deze kinderen zijn geboren in coronatijd. ”Dat betekent vaak meer isolement”, aldus de directeur van de scholengroep.
Bij alle startklassen worden ouders betrokken om ook aan hen uit te leggen hoe de ontwikkeling van hun kind gaat. “Het is heel belangrijk dat ouders ook de ruimte hebben om hun kinderen hierin te helpen”, aldus Ensberg.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]